2024. április 29. - Péter

Berlin újra nő

Hosszú idő óta első alkalommal fordult elő, hogy Berlin növekedett - derült ki a német főváros idei esztendejéről a minap nyilvánosságra hozott statisztikai évkönyvből, amelynek több részlete minden bizonnyal megörvendezteti, egyes adatai pedig elkeseríti
2007. december 25. kedd 15:39 - Hírextra
A jó hírekkel kezdve: 1997 óta első ízben lépte túl a főváros lakóinak a száma a 3,4 milliót, ami pontosan 8848 személlyel több, mint a megelőző évben. Ami pedig az okokat illeti: csekély mértékben növekedett a fővárosban letelepedett külföldiek, s még csekélyebb mértékben a születések száma.

Ugyanakkor már kevésbé jó hír a berliniek számára, hogy valamelyest növekedett a kutyák száma. Na nem azért, mintha a főváros lakói állatellenesek lennének, a járdákon ugrálni, vagy későn észbe kapni azonban ők sem szeretnek. Mert a kutyaürülék Berlinben is problémát okoz. S ha már az állatokról van szó, a fővárosban is mind többen tartanak lovat, viszont számottevően visszaesett a "háztartási" sertések száma, s tehenet is a korábbinál kevesebb berlini fej.

A 2007-es statisztikai évkönyvből egyértelműen kitűnt, hogy a hegyek Berlinben sem nőnek az égig. Sőt az idei esztendőben egyetlen centiméterrel sem növekedtek, azaz a két legnagyobb berlini hegy, a Teufelsberg és a Müggelberg továbbra is 115 méter magas. Viszont - s ez jókora meglepetés - csökkent a hidak száma, mégpedig 988-ról 917-re. Félreértés ne essék, az idei esztendőben sem volt semmifajta hídromboló akció, csak épp annyi történt, hogy a statisztika ezen építmények közé számolta az építkezési felvonulási hidakat is, amelyeket ugyanakkor az építkezés elkészültével lebontottak. Azaz a berlini folyók fölött átívelő hidak továbbra is megszokott helyükön maradtak.

Alig változott viszont a berliniek átlagjövedelme, amely 1475 euró körül mozog. A leggazdagabbak Steglitz-Zehlendorf negyedben, továbbá Charlottenburgban élnek, a legszegényebbek ugyanakkor Neuköllnben, ahol egyébként csaknem a legtöbb a letelepedett törökök és más külföldi bevándorlók száma. Ugyancsak a letelepedett bevándorlókat sújtják leginkább a különböző iskolai-oktatási problémák, az ő gyermekeik látogatják a legkisebb arányban a gimnáziumot, s még kevesebben a főiskolát, miközben a németek aránya ezen a téren jóval magasabb. S egészen rossz hír, hogy a Berlinben élő külföldi fiatalok 21 százaléka semmifajta iskolai végzettséggel nem rendelkezik.

Valamelyest emelkedett a fővárosban dolgozó orvosok száma, az átlag szerint 492 berlinire 1 orvos jut. A fogorvosok frontján rosszabba helyzet, az évkönyv szerint 1 orvosnak 1066 berlini fogát kellene kezelnie.

Azután - a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest 4000-rel - 11 600-ra növekedett az esküvők száma, miközben "csak" 8317 házasság bomlott fel, ami az elmúlt tíz évet alapul véve a legalacsonyabb adat. S eközben Berlinben is növekszik az együttélés különböző "alternatív" formáit választók száma. Egyébként augusztusban a legmagasabb a házasodási kedv, míg januárban a legalacsonyabb.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását