2024. április 27. - Zita

A legjobb fiatal sportolók, és a legnagyobb botrányok

Több részes összeállításunkban a 2007-es esztendő legjobb sportolóit, legemlékezetesebb mérkőzéseit, eredményeit, botrányait, sikereit és bukásait rangsoroljuk. A Sportlegek-2007. második részében a legjobb külföldi és magyar fiatal sportolókat (év felfed
2007. december 25. kedd 15:41 - Pór Károly

Az év felfedezettje – külföldön

A világ sportjában az év felfedezettje cím egyértelműen Lewis Hamiltont illeti, hiszen első színes bőrű pilótaként, ráadásul újoncként kishíján világbajnok lett a száguldó cirkuszban. Az év másik nagy felfedezettje a futballcsillag Lionel Messi. Persze Messi nem 2007-ben tűnt fel, de idén vált bizonyossá, hogy képességei alapján méltán tekinthető Maradona utódjának. A harmadik helyen az a szerb Ana Ivanovic áll, aki novemberben töltötte be 20. életévét, és a női teniszezők világranglistáján már a 4. helyen rangsorolják, ami nem véletlen azt követően, hogy idén a Roland Garroson döntőt, Wimbledonban pedig elődöntőt játszott.

1. Lewis Hamilton (brit) – Forma 1
2. Lionel Messi (argentin) - labdarúgás
3. Ana Ivanovic (szerb) - tenisz

Az év felfedezettje – itthon

Magyarországon az év legjobb fiatal sportolója Szávay Ágnes volt (december 29-én lesz 19 éves), aki 188 helyet javított a világranglistán és a 207-ről a 19. helyre jött fel. Honti Kata és Varga Dénes egyaránt fiatal tehetségek, felnőtt válogatottak, és nagy érdemeket szereztek abban, hogy csapatuk bajnokságot tudott nyerni a 2006-2007-es szezonban (Honti az Eurolesing Sopron játékosa, Varga Dénes a Vasasban pólózik). A 3. helyre két fiatal labdarúgót soroltam: Filkor Attila (Inter) és Neémeth Krisztián (Liverpool) egyaránt egy világklasszis klub ifjúsági csapatában bizonyíthatja tehetségét, és eddigi teljesítményük alapján remélhetjük, hogy idővel igazi klasszisokká növik ki magukat.

1. Szávay Ágnes - tenisz
2. Honti Kata – kosárlabda, Varga Dénes - vízilabda
3. Németh Krisztián és Filkor Attila

Legnagyobb botrány – külföldön 

Ebben az évben a legnagyobb botrány a Forma 1-es kémbotrány volt, mely az egész idényre kihatással. A botrány főszereplője Nigel Stepney, a Ferrari ex munkatársa volt, aki az olasz istállót érintő fontos információkat juttatott el a nagy rivális McLarenhez. A Mercedes motort használó csapatot meg is büntették: kizárták őket a konstruktőri világbajnokságról. Az év másik nagy vihart kavart eseménye az volt, amikor Marion Jones bevallotta, hogy 2000-ben, Sydneyben tiltott eszközöket használt olimpián, ahol három aranyérmet is nyert. Az amerikai futónőt megfosztották érmeitől, sőt bíróság előtt is felősségre vonják, és az sem kizárt, hogy néhány hónapra börtönbe kell majd vonulnia. A harmadik, nagy port felverő botrányt a Tour de France-hoz kötöm, amelyet idén is sorozatos doppingestek kísértek.

1. Forma1 - kémbotrány
2. Marion Jones - doppingbotrány
3. Tour de France - doppingbotrányok

Legnagyobb botrány –itthon

Nálunk idén két igazán nagy ügy borzolta a kedélyeket. Ezek közül a nagyobb bonyodalmat az úgynevezett Janics-ügy okozta. Janics Natasa idén tavasszal hagyta el egy vita után edzőnőjét Fábiánné Rozsnyói Katalint, és a kétszeres olimpiai bajnok sportoló továbbra sem hajlandó visszatérni az edzőnőhöz. A viszály miatt sokáig úgy tűnt, hogy a Janics-Kovács aranypárosnak is végleg lőttek.Jelen állás szerint, a két világklasszis újra egy hajóba ülhet, de az olimpiára utazó női kajakosok összetétele még mindig erősen kérdéses a Janics-ügy miatt. A másik nagy cirkuszt Kovács Ági okozta, hogy pisilés helyett Roger Moore-ral találkozott, de Ágit végül felmentették a doppingvétség vádja alól. Ezekhez képest Fazekas és Annus ügye (még nem fizették meg az athéni olimpiát követő dopping-per költségeit, ami miatt a MOB megfenyegette a Magyar Atlétikai Szövetség vezetőit, hogy nem akkreditálják őket a pekingi játékokra, amíg be nem hajtják a költségeket a két atlétán), valamint Mészöly Kálmánnak az élő televíziós műsorban elhangzott burkolt majmozása („az afrikai játékosok most jöttek le a fáról”) eltörpül.

1. Janics-ügy
2. Kovács Ági pisibotránya
3. Annus és Fazekas nemfizetése és Mészöly Kálmán rasszista megnyilvánulása

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását