2024. április 29. - Péter

Adóváltozás januártól: tanuljuk meg

A január elsején hatályba lépő új törvény az általános forgalmi adóról elsőrendűen az uniós áfa-szabályok maradéktalan honosítását szolgálja, de van benne néhány fontos új előírás. Az egyik értelmében ha magánszemélyek "sorozat jelleggel" értékesítenek in
2007. december 25. kedd 14:43 - Hírextra
Az adó kulcsai nem változtak (5 és 20 százalék), de 4-ről 5 millió forintra emelkedik az alanyi áfa-mentesség értékhatára, vagyis ekkora bevételig választhat vállalkozás, egyéni vállalkozó, hogy áfa felszámolása és visszaigénylése nélkül működik.

Magánszemélyeket leginkább talán az ingatlanokkal kapcsolatos új szabályok érdekelhetik. Aki két naptári évben legalább négy ingatlant értékesít, köteles lesz áfát felszámítani. Az ingatlanok területén lép életbe a fordított áfa rendszere. Ennek értelmében a forgalmi adóval együtt eladott lakások, telkek esetében nem az eladó, hanem a vevő fizeti az áfát, és igényelheti is vissza azt. Ennek a szabálynak a feketegazdaság visszaszorítása a célja. Az unióban becslések szerint évente 250 milliárd euró (62 500 milliárd forint, az éves magyar bruttó hazai termék közel háromszorosa) összegű adót csalnak. A leggyakoribb módszer a láncszerű értékesítés (gyakran papíron), amelyben egy fantom cég is van. Az áfát senki sem fizeti be, de visszaigénylik. Az építőipar az egyik kedvelt terep ezekre az ügyletekre. Eredetileg szó volt arról, hogy a számítástechnikai kereskedelemre is kiterjesztik az óriási méreteket öltő áfacsalás ellen a fordított adózást, de ez végül elmaradt.

A pénzügyi szolgáltatások egy része eddig is áfamentes volt, de 2008-tól bekerül a körbe az ügyfélszámla, a kockázatitőke-alap, a mánnyugdíjpénztár, az önkéntes biztosító pénztár és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató számára végzett vagyonkezelés.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását