2024. április 28. - Valéria

A legjobb sportolók itthon és külföldön

Több részes összeállításunkban a 2007-es esztendő legjobb sportolóit, legemlékezetesebb mérkőzéseit, eredményeit, botrányait, sikereit és bukásait rangsoroljuk. A Sportlegek-2007. első részében a legjobb külföldi és magyar sportolókat állítjuk sorba.
2007. december 24. hétfő 12:01 - Pór Károly
Legjobb egyéni sportoló – a világon

A legnehezebb mindig annak a megállapítása, hogy ki az egyenlők között a legegyenlőbb, vagyis, hogy ki a bajnokok bajnoka. Ez azért nagyon nehéz, mert egyszerűen lehetetlen objektív szempontok alapján összehasonlítani egy Forma 1-es pilótát egy ökölvívóval, egy teniszezővel, és akkor a férfiak és a nők összehasonlíthatóságáról még nem is beszéltünk. Még is ha mindent egybe veszek akkor az év egyéni sportolója az én rangsoromban Kimi Raikkonen. Azért választottam a finn pilótát, mert a sporthoz való hozzáállása, az a kitartás, ami őt jellemzi minden ember számára példaértékű lehet. És nem szabad elfelejtenünk, azt sem, hogy első évében, 2001-ben még versenyzési engedélyt se nagyon akartak neki adni (ideiglenes licencet kapott), mert annyira tapasztalatlannak tartották. Hat évvel később pedig, két elbukott világbajnokság után (2005-ben, és 2006-ban is esélyesnek számított) a Ferrari színeiben révbe ért, ráadásul egy olyan szezonban, mely sokkal inkább a McLarenekről szólt semmint róla. Második helyre azt az amerikai váltósúlyú Floyd Mayweathert tettem, aki 2005 óta súlycsoportoktól függetlenül a legjobb ökölvívónak rangsorolnak a violágon. Mayweather 2007-ben két szupermeccset is nyert: májusban pontozással győzött Oscar De La Hoya ellen, december elején pedig kiütéssel verte a veretlen angolt, Ricky Hattont. Harmadik helyre az elnyűhetetlen teniszcsillagot Roger Federert tettem, aki idén is három Grand Slam-et nyert a négyből, és 2004 februárja óta megszakítás nélkül vezeti a világranglistát. Hozzájuk mérhető eredményt női sportoló nem ért el 2007-ben.

1. Kimi Raikkonen (finn) – Forma 1
2. Floyd Mayweather (amerikai) – ökölvívás
3. Roger Federer (svájci) – tenisz

Legjobb egyéni sportoló - itthon

Hazai viszonylatban Talmácsi eredménye annyira egyedülálló, hogy vitán felül áll az ő elsősége. Második helyre a világ és Európa bajnok kajakost, Kovács Katalint tettem, holtversenyben a szintén világ és Európa bajnok öttusázó Horváth Viktorral. Harmadik pedig a párbajtőr világbajnok Kulcsár Krisztián lett a rangsorban. Kritika amiatt érhet, hogy Szávay Ágika nem szerepel az első háromban, de szerintem ő még sokkal nagyobb eredményeket is elérhet az ideinél, ezért ő egy másik rangsorban (mint az év felfedezettje) szerepel majd.

1. Talmácsi Gábor - motorverseny
2. Kovács Katalin – kajak és Horváth Viktor - öttusa
3. Kulcsár Krisztián - vívás

Legjobb csapatjátékos – a világon

Ez a kategória szintén meglehetősen szubjektív, de mivel a világ legjobb csapatjátékosát kerestem, ezért muszáj volt a világ legnépszerűbb játékát, vagyis a labdarúgást alapul vennem, így pedig már nem is lehet kérdéses, hogy a brazil Kaká volt idén a legjobb. A második helyre napjaink legjobb formában lévő amerikai kosarasát, LeBron Jamest tettem, aki szinte egymaga vezette a Clevelandet az NBA nagydöntőjébe (még ha ott buktak is). Népszerűségét mutatja, hogy magyarnyelvű szurkolói oldala is van. A harmadik helyre egy másik amerikait, az NFL sztárját, az Indianapolis Colts gárdájával SuperBowlt nyerő Peyton Manninget tettem (a döntőben Manninget választották a legjobb játékosnak – MVP).

1. Kaká (brazil) - labdarúgás
2. LeBron James (amerikai) – kosárlabda
3. Peyton Manning (amerikai) – amerikaifoci

Legjobb csapatjátékos - itthon

Ebben a kategóriában rendkívül nehéz a döntés, mert a vizilabdaválogatott ezüstérmén kívül sem klubszinten, sem válogatott szinten nem hemzsegtek a magyar sikerek. Ezért választásomat lehet vitatni, de én úgy érzem, hogy mind a válogatottnál, mind a Vasasban nyújtott teljesítménye alapján Varga Dániel volt az év csapatjátékosa Magyarországon. A második helyre egy igazi hőst tettem (sérülten is kiválóan védett a vb-én), a férfi kézilabda-válogatott kapusát, Puljezevics Nenandot, aki 2007-ben kapta meg a magyar állampolgárságot, és 34 éves létére mind a világbajnokságon, mind a klubjában, Szegeden világklasszis teljesítményt nyújtott egész évben. A harmadik helyre a szégyenteljes világbajnoki szereplés ellenére, a Győri ETO-val Európa legjobb négy csapata közé kerülő, és a vb All Star csapatába is beválasztott Görbicz Anitát tettem.

1. Varga Dániel – vízilabda
2. Puljezevics Nenand – kézilabda
3. Görbicz Anita – kézilabda
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását