2024. március 29. - Auguszta

Tony Blair katolikus lett

Áttért a katolikus hitre Tony Blair - közölte szombaton a volt brit kormányfő szóvivője. A szóvivő csak annyi részletet árult el, hogy az áttérés hivatalos egyházi aktusa előző este történt, hozzátette ugyanakkor, hogy a fejlemény "egyébként magánügy".
2007. december 22. szombat 21:01 - Hírextra

A tisztségéről tíz év után júniusban leköszönt Blair áttérése mindazonáltal korántsem előzmények nélküli.

Az előző brit kormányfő felesége, a sztárügyvéd Cherie Booth katolikus, és a házaspár négy gyermeke is ebben a hitben nevelkedik. Az utóbbi években Tony Blair is rendszeresen elkísérte családját katolikus misékre, és a sajtóban rendre felmerült, hogy maga is áttérni készül.

Ezeket a találgatásokat erősítette, hogy Blairt többször látták családja nélkül is a londoni Westminster katedrálisban, a római katolikus egyház angliai főtemplomában.

Tony Blair áttérési szándékát azonban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal mindaddig rendre cáfolta, amíg a politikus hivatalban volt.

Ez nem csoda, mivel Blair áttérése messzeható következményekkel járhatott volna például az észak-írországi rendezésre. Egy katolikus brit kormányfő alapvető bizalmi válságot szíthatott volna ugyanis a koronahű északír protestáns közösségen belül, amely egyébként is hagyományosan azzal vádolta Londont, hogy túl sok engedményt tett a brit fennhatóság ellen küzdő katolikusoknak az - azóta egyébként elért - ulsteri politikai rendezés érdekében.

Mióta azonban Blair június végén távozott posztjáról, belpolitikai meggondolások már nem hátráltatták áttérését.

Tony Blair már néhány nappal hivatalos lemondása előtt elutazott a Vatikánba, ahol fogadta őt a pápa. Akkori londoni sajtóértesülések szerint már ennek a júniusi utazásnak a célja is az áttérés előkészítése volt.

Nagy-Britanniának, ahol a Rómával történt szakítás óta az államfő, vagyis a mindenkori uralkodó intézményesen az anglikán hit első számú védelmezője, még soha nem volt katolikus kormányfője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását