2024. május 3. - Tímea, Irma

Vissza az aprópénzzel!

Megindult a verseny a kivonás előtt álló egy- és kétforintos érmékért, és egyre több a jótékony célú gyűjtés. A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön fizette ki az első karitatív célú érmegyűjtés első részletét, több százezer forintot.
2007. december 21. péntek 13:06 - Hírextra
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2008. március elsejével kivonja a forgalomból az egy- és kétforintos érméket. Már most milliókkal több érmét visznek be az emberek a jegybankba, mint korábban, de megindult értük a verseny a civil szférában is. Egyre több civil szervezet dönt úgy, hogy megpróbálja rávenni az embereket: az aprót nekik adják.

Az MNB-ben csütörtökön fizették ki a karitatív célú gyűjtések első részletét, több százezer forintot. A jegybank azzal támogatja az ilyen akciókat, hogy megkönnyíti számukra a visszaváltást. Egyforintosokat egyébként maximum 10.000 darabig, kétforintosokat pedig 5000 darabig díjmentesen és csomagolási vagy egyéb korlátozás nélkül lehet beváltani- áll a jegybank közleményében.

Ugyanakkor a jótékony célú kezdeményezéseknél arra is készülni kell, hogy a jegybank tájékozódik. Az MNB kérhet például információkat a gyűjtőről és az általa indított kampányról, illetve a támogatni kívánt szervezetről. Azt is érdemes tudni, hogy egy adott szervezet egy hónapban csupán egyetlen alkalommal jelentkezhet ilyen típusú váltási igénnyel az MNB-nél. A részletes szabályozás a www.forint.hu honlapon honlapon olvasható.

Az egy- és kétforintosok bevonásából nemzetgazdasági szinten évente több milliárd forintos megtakarítás keletkezik. A statisztikai adatok szerint 2006 végén elvileg 990 millió darab egy-, és 846 millió kétforintos volt forgalomban. Ha ez igaz, akkor összesen 2 és fél milliárd forintnál is nagyobb összegről van szó. Az MNB közvélemény-kutatása szerint egyébként az emberek többsége is támogatja az érmék kivonását, hiszen alig használják őket, és alacsony az értékük, ami miatt sokan felelslegesnek érzik őket.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását