2024. április 20. - Tivadar

Újabb schengeni ünneplés

Schengeni ünnepséget tartottak péntek délelőtt Nyírbátorban, a határőr igazgatóság technikai bemutatójával a várkastély előtti parkban; a keleti határon egyúttal megszigorították az ellenőrzést. Az ünnepséget Takács Albert nyitotta meg.
2007. december 21. péntek 14:27 - Hírextra
"A keleti határ szigorúbb védelmét az úgynevezett schengeni alap több milliárd forint értékű fejlesztésével értük el" - mondta a miniszter.

Ebben szerepelnek az éjjellátó és lépésérzékelő berendezések épp úgy, mint az uniós határállomások közötti számítógépes rendszer átvétele, kifejlesztése. Veres János pénzügyminiszter köszöntőjében azt a felelősséget említette, amely a keleti határ védelme miatt hárul az itt tevékenykedő rendőri és vámszervekre. Megjegyezte: "a szigorúbb határátlépés mellett arra is figyelemmel kellett lennünk, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok könnyen tudjanak eljutni hazánkba.

A januártól érvényben lévő új helyzetről a rendőrség és határőrség integrációjáról beszélt Bencze József országos rendőrfőkapitány.

Az ünnepségen részt vett Anne Holmlund Finnország külügyminiszter is, aki örömét fejezte ki a határnyitás alkalmából. "A schengeni terület kiterjesztése a magyarok számára nagyon fontos a kapcsolatok miatt, de szimbolikus jelentősége is van" - mondta a finn miniszter.

Az ünnepség délután a beregsurányi magyar-ukrán határátkelőnél folytatódott. A résztvevők megismerkedtek a felújított létesítménnyel a határátlépésnél, a vám- és útlevél vizsgálat folyamatával.
 Azt tapasztalták, hogy leginkább a magyar nemzetiségűek használják ezt a határállomást. Elhangzott, hogy a kishatárforgalomban ingyenes vízum alkalmazásával könnyítik meg a kapcsolatot Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között .
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását