2024. április 28. - Valéria

Fényes jövő előtt áll a hajléktalanok lapja

Fényes jövő előtt áll a düsseldorfi hajléktalanok lapja, a "fiftyfifty". Legalábbis erre lehet következtetni abból a csütörtök esti bejelentésből, amely szerint az újság állandó szerzőjének nyerte meg az irodalmi Nobel-díjas, világhírű német írót, Günter
2007. december 21. péntek 09:31 - Hírextra

A 80. életévét a közelmúltban betöltött Grass szociális elkötelezettsége régóta ismert, így tulajdonképpen az sem meglepetés, hogy a rendkívül elismert és megbecsült, s korábban a politika területére is gyakran kikalandozó író ezúttal egy nem akármilyen laphoz kötelezte el magát.
A "fiftyfifty" főszerkesztője szerint ugyanis a Lübeckben élő író ígéretet tett arra, hogy rendszeresen ír az újságnak, mégpedig minden honorárium nélkül.

A düsseldorfi hajléktalanok lapja nagy álmokat szövöget. Erre utal az, hogy a főszerkesztő szerint Günter Grass mellett sikerült megnyerniük más neves német írókat és újságírókat is, köztük az egyik legnevesebb politikai újságírót, Roger Willemsent, Ulla Hanh költőnőt és Gerhard Zwerenz baloldali írót. Az újság állítólag mintegy 40 ismert szerzőt keresett meg, s közülük 15-en ígértek rendszeres együttműködést.

A "fiftyfifty" amúgy nem először próbálkozik ilyen vállalkozással. A kilencvenes évek végén, illetve 2000-ben egy ideig már neves német nyelvű írók közreműködtek a lapban, köztük Elfriede Jelinek osztrák írónő, aki 2004-ben hazájából - noha nem ezért - elsőként kapott irodalmi Nobel-díjat.
Ennek is tulajdonítható, hogy az újság jelenleg kereken 40 ezres példányszámmal rendelkezik. Mellesleg nemcsak Düsseldorfban kapható, hanem Duisburgban, Essenben, Bonnban és Frankfurtban is. S remélhetőleg a jövőben már rendszeres havi megjelenéssel, noha a főszerkesztő bevallása szerint nem kívánnak irodalmi újság lenni.

A főszerkesztő most arra számít, hogy Günter Grass és a többiek közreműködése révén a példányszám tovább emelkedhet. Amiből remélhetőleg ténylegesen a hajléktalanok húznak majd hasznot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását