2024. április 19. - Emma

Szovjet kerozin a felszin felett

Csaknem félszáz hektáron még mindig kerozinnal szennyezett a talaj és óriási üzemanyag-tartályok, illetve vezetékrendszerek vannak a földben Sármelléken, az egykori szovjet katonai légibázis helyén. A terület önkormányzati tulajdon, egy részén pedig a Fly
2007. december 19. szerda 21:32 - Hírextra
A szakemberek becslése szerint több tízezer liter üzemanyag szivárgott az egykori szovjet katonai légibázis területén a talajba, és volt idő, amikor a sármelléki kutakból húzott vizet meg lehetett volna gyújtani. A hadsereg 17 éve hagyta el a légikikötőt. A helybelieket közvetlenül fenyegető környezeti károkat a 90-es években elhárították, a katonai bázis helyén pedig modern polgári repülőtér épült, de az elhagyatott részek még mindig veszélyesek.

Elsősorban a korábbi két nagy üzemanyag-telepük környéke szennyeződött kerozinnal. Tudni kell, hogy a mai napig 7 millió liter kerozin tárolására alkalmas üzemanyag-tárolók vannak a földben és ott rothadnak - mondta a Független Hírügynökségnek Richter Richárd a FlyBalaton Repülőtér fejlesztési igazgatója.

A nemzetközi repülőtér csak bérlő a területen, a környezeti károk felszámolása, az épületek elbontása a tulajdonosok, azaz Zalavár és Sármellék önkormányzatának feladata lenne. A két település már évek óta készül erre, részletes tervek is készültek, csakhogy a pénz hiányzik. Az önkormányzatok még pályázni sem tudtak eddig, mert kötelező önrészt kellett volna biztosítaniuk. Most úgy tűnik, hogy a környezeti károk elhárítására kaphatnak pénzt, de az omladozó épületek - köztük az egykori lakótelep, művelődési ház, kórház és iskola - eltüntetésére továbbra sincs esély.

Az egykori szovjet légibázis helyén akár már jövőre elkezdődhet a teljes kármentesítés, mert az önkormányzatok hamarosan önrész nélküli támogatásra pályázhatnak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását