2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hozzánk járnak vásárolni

Magyarországon és Kárpátalján végzik az ünnepi bevásárlásokat a határ menti megyékben élő román állampolgárok. Őket elsősorban a karácsonyi kedvezményes árak és a jobb minőségű termékek vonzanak külföldre - írja szerdai számában az erdélyi Krónika című la
2007. december 19. szerda 11:39 - Hírextra
Románia nyugati megyéinek bevásárlóturizmushoz szokott lakosai ebben az időszakban tömegesen látogatják a magyarországi bevásárlóközpontokat, ahol számos termékhez jutnak hozzá olcsóbban, mint otthon. A mostanihoz hasonló bevásárló hullám jobbára csak a nyolcvanas években volt tapasztalható, amikor a romániai áruhiány miatt Erdélyből az anyaországba volt kénytelen átjárni a lakosság. Magyarország 2004-es EU-csatlakozását követő időszakban megfordult a helyzet: akkor Magyarországról jártak át Erdélybe vásárolni, mivel ott elsősorban a ruha és a lábbeli ára volt jóval kedvezőbb. Mára viszont a bevásárlóturizmus ismét felvette a rendszerváltás előtti trendet.

A napilap szerint az erdélyi városokban, első sorban Temesváron, Aradon, Nagyváradon és Szatmárnémetiben az elmúlt években megjelentek ugyan a bőséges árukínálattal rendelkező hiper- és szupermarketek, de ezek ünnepek idején sem csalogatják vevőiket jelentős árleszállítással. Ezzel szemben a magyarországi bevásárlóközpontok sok esetben ötven-, sőt hetvenszázalékos árengedményt hirdetnek, így az erdélyi vevőknek az üzemanyagköltséggel együtt is megéri a határ túloldalán lebonyolítani az ünnepi bevásárlást. A szegedi, debreceni, békéscsabai szupermarketek ráadásul "ráharaptak" a romániai vevőkre, és román nyelvű reklámokkal is hirdetik az akciós termékeket.

Az észak-erdélyiek számára már Ukrajna is célországnak számít, mivel ott is bő választék várja a vásárlókat, és az áraik is jóval a romániaiak alatt vannak. Kiss Mihály, a halmi román-ukrán határátkelő vámparancsnoka a lapnak elmondta: 2-3 órás várakozás helyett az utóbbi napokban itt 6-7 órát kell az átjutásra szánni. A parancsnok szerint a karácsony közeledtével még többet kell majd várakozni a határon.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását