2024. május 3. - Tímea, Irma

Elitegyetemek a tehetségért

Egyre több amerikai elitegyetem nyújt vissza nem térítendő támogatást a kevésbé tehetős diákoknak; legutóbb a Pennsylvania Egyetem vezetése döntött úgy, hogy kibővítik a támogatott tanulók körét. A Pennsylvania Egyetem - vagy röviden Penn - egyike az úgyn
2007. december 18. kedd 11:14 - Hírextra
A Penn az Egyesült Államok első egyeteme és a negyedik legrégebbi amerikai felsőoktatási intézmény. Csaknem 20 ezer diák tanul falai között, kiemelkedő, évi 4,7 milliárd dolláros költségvetésből gazdálkodik.

A Harvard után a Penn is úgy döntött, hogy a korábbiaknál jobban segíti az alsó- és középosztályból érkező tanulókat. Azoknak a diákoknak, akiknek a családja évi 100 ezer dollárnál kisebb jövedelemből gazdálkodik, 2009 őszétől nem kell a szokásos hiteleket felvenniük, az egyetem ugyanis állja a költségeket.

A Penn a 60 ezer dollár alatti jövedelmű családok diákjai esetében már eddig is fizette a tandíjat, továbbá a szállás- és étkeztetési költséget, ami évente körülbelül 46 ezer dollár. A Pennsylvania Egyetem előtt a Harvard és a Swarthmore College jelentett be ebben a hónapban hasonló diáktámogatási politikát: a drága magániskolák vezetése elismerte, hogy az egyetemi díjak minden családnak megterhelőek, kivéve a leggazdagabb famíliákat.

Az elitegyetemek az 1990-es évek elejéig minden diáknak egységes támogatási csomagokat kínáltak azzal érvelve, hogy a tanulók döntéseiben ne játsszon szerepet a pénz. Egy későbbi szövetségi trösztellenes per nyomán azonban ez a gyakorlat megszűnt, s azóta eltérőek az egymással versengő iskolák támogatási rendszerei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását