2024. május 2. - Zsigmond

Elkezdődtek az útlezárások

Az ország több megyéjében elkezdődtek a "vidék ellehetetlenítése" és az egészségbiztosítási törvény ellen tiltakozó félpályás útlezárások és forgalomlassító demonstrációk - tapasztalták az MTI helyszíni tudósítói. Több helyen csak késve indult a tiltakozá
2007. december 17. hétfő 11:08 - Hírextra
Borsod-Abaúj-Zemplénben az előre meghirdetett időben vonultak fel reggel nyolc órakor a 3-as számú főúton a tiltakozók. A Mályi és Nyékládháza közötti útszakaszon a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) által hirdetett akcióra körülbelül 30 jármű érkezett. A tiltakozást 16 óráig jelentették be a rendőrségen, ám vélhetően már korábban levonulnak, hogy a résztvevők még "világosban hazaérjenek" - mondta az MTI-nek Görcsös Ferenc, a Magosz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke.

A szabolcsiak a 4-es főút Téglás utáni szakaszán, a 244-es és a 246-os kilométerszelvények között a Hajdú megyéből érkezettekkel közösen zárták le a fél pályát. Vásárosnamény előtt 60 jármű sorakozott fel, de még várják újak érkezését, hiszen délután négyig tart a demonstráció - közölte Gaál Zoltán gazdaköri elnök.

Hajdú-Biharban három helyszínen, Tégláson, Püspökladányban és Berettyóujfalun, a 42-es úton tart a Magosz félpályás útlezárást reggel nyolc és délután négy között. A Debrecen Baráti Kör és a Kossuth téri tüntetők a városból kivezető három útszakaszon, a 48-as, a 47-es és a 4-es főúton zárták le félpályán az utat délután 16.30 óráig.

Baranyában három helyszínen, a 6-os út Pécsre bevezető szakaszánál Danic-puszta és Pécs között, szintén a 6-os úton a Bayer Centernél a 205-ös kilométerkőnél, valamint a FEMA után az 58-as úton, a 4-es kilométerkőnél tartanak félpályás útlezárást.

Burkus Zoltán főszervező elmondta, a Szigetvár felé vezető úton reggel nyolckor már tíz gépjármű állt. Tájékoztatása szerint a többi helyszínen akkor még csak várták a szervezők a tiltakozókat. Az 57-es úton Mohácsnál, az 58-as úton Harkánynál demonstrálnak. Sombereknél az 56-os út Mohács felé vezető szakaszán, Harkánynál pedig az 58-as út bevezető szakaszánál sorakoznak fel munkagépeikkel a gazdák.

A Pápa városát elkerülő utat mintegy húsz traktorral és személykocsikkal zárták le fél pályán az acsádi és a borsosgyőri elágazók közötti szakaszon - tájékoztatta Győrffy Balázs, a Magosz Veszprém megyei elnöke az MTI-t. Várpalotánál a 8-as számú főutat zárják le félpályán 11 órától a sportcsarnok előtti szakaszon.

Tolnában a 65-ös úton, Iregszemcsétől északra kilenckor indultak el a járművek - mondta el Csike György, a tüntetés szervezője. A megyében az 55-ös úton Alsónyék és Pörböly között, az 56-os úton Bátaszék és Szekszárd között, a 6-oson a 63-as út csatlakozásánál Tolna határában, valamint Dunaföldvár határában és a 63-as úton Nagydorog külterületén már reggel hat óra óta álltak az egyik sávon a tiltakozók járművei.

Jász-Nagykun-Szolnok megye öt forgalmas közútján kezdődött félpályás útlezárás. Hubai Imre, a Magosz elnökségi tagja elmondta: a demonstrációkat mindenütt hétfőtől szombatig tervezik reggel nyolc vagy kilenc órától délután három vagy négy óráig. Tájékoztatása szerint a 4-es főútra Karcag külterületén, a Kun emlékmű közelében több mint 20 mezőgazdasági szerelvénnyel és más gépjárművel vonultak fel.

A jászberényi gazdák a 32-es főúton Jászberény külterületén a Pusztamonostori útnál zárták le a fél útpályát. A Tiszamenti Gazdakör a 33-as főúton a 40-es és 41-es kilométerszelvény között Füzesabony irányából Debrecen felé vonult fel gépekkel. Hasonló közlekedéslassító demonstrációt tart a helyi gazdakör a 31-es főúton Jászapátinál, a 32-es főúton Jászalsószentgyörgy és Jánoshida között.

A 61-es, a 7-es és a 100-as főúton tartanak félpályás útlezárást a gazdák Fejér megyében - mondta el az MTI-nek a Magosz megyei elnöke. Balogh György tájékoztatása szerint mindhárom helyszínre folyamatosan érkeznek az erőgépek, teherautók, személyautók.

A 7-es főút 73-as kilométernél, a szabadbattyáni szakaszon a demonstrációt 15 gépjármű kezdte meg, de még legalább ugyanannyi felvonulását várják - tette hozzá az elnök. A 61-es főút Cece irányából Alsőszentiván felé vezető szakaszán 15 gépkocsi sorakozott fel, a 100-as úton Bicske térségében egyelőre 11 autó lassítja félpályán a forgalmat.

A gazdák a Magosz követeléseit tartalmazó szórólapokat osztogatnak az autósoknak.
Zalában a Magosz nem szervezett útlezáró akciókat, a megyében egyetlen helyen, Keszthelyen határában, az Élő Lelkiismeret elnevezésű, be nem jegyzett szervezet zárta le reggel félpályán az utat. A tiltakozók rendőrségi felvezetéssel vonultak ki transzparensekkel ellátott, felzászlózott autóikkal az útlezárás helyszínére. A 74-es főúton, Fenékpusztánál nyolc járművel a reggel nyolctól délután egyig tartó időszakra jelentették be akciójukat a demonstrálók.

Gyenese Tamás, az egyik szervező az MTI-nek elmondta: bánják, hogy nem hosszabb időre adták be kérelmüket, hogy így tiltakozzanak az ellen "amit a kormány ránk zúdít".

A Magosz csongrádi vezetője, Kispál Ferenc elmondta: 60-70 járművel már felvonultak a 47-es főúton. Hódmezővásárhely és Szeged között az út két sávos szakaszán, a Szeged felőli oldalt foglalják el az autók, egészen 16 óráig.

Somogy megyében mintegy két órás késéssel kezdődtek meg a Magosz által szervezett félpályás útlezárások a hideg és a csúszós utak miatt, a Siófok vonzáskörzetében tervezett három helyett pedig csak egy helyszínen állt fel a demonstrálók csapata.

Szabó Tamásnak, a Magosz Somogy megyei elnökének beszámolója szerint Kaposvár és Siófok belterületén mintegy 20-20 gépjármű sorakozott fel eddig, a harmadik somogyi helyszínen, a 68-as főúton, Nagyatád közelében pedig 35 autóból áll jelenleg a demonstrálók sora, de a nap folyamán további csatlakozókra számítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását