2024. május 3. - Tímea, Irma

Díjemelésről tárgyalnak

A jövő évi budapesti vízdíjról, távfűtési díjról és kéményseprési díjról szóló városvezetői javaslatnak fővárosi közgyűlési tárgyalását támogatta a kormánypártiak szavazataival hétfőn az önkormányzat jogi bizottsága.
2007. december 17. hétfő 18:08 - Hírextra

A vízdíj 8,8 százalékkal, a kéményseprési díj 4,4 százalékkal drágulna eszerint, ha csütörtökön elfogadja a javaslatot a közgyűlés.

A távfűtés alapdíja nem változna, a hődíj viszont a gázártól függően negyedévente növekedne vagy csökkenne - közölte Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója. A januári 5 százalékos gázáremelés miatt februártól 4 százalékkal drágul a távfűtés hődíja. Alapesetben a jelenlegi 48-50 százalékos alapdíj-hődíj arány 35-65 százalékra változna jövőre. Aki kéri, maradhat a jelenlegi rendszernél, amely hidegebb téli időjárásnál kedvezőbb a fogyasztóknak.

Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója elmondta, azt szorgalmazzák, hogy legyen önálló locsolási vízmérő. Az ügyfelek számára jelenleg érdekütközést jelent, hogy a locsolásra fordított víz után is csatornadíjat kell fizetniük. Úgy vélte, hatékonyabb lehetne a vízlopások ellenőrzése, ha összevethetnék a vízfogyasztási, a csatornahasználati és a szennyvízszippantási mértékeket egy adott fogyasztónál, ezt azonban adatvédelmi okból nem támogatja az ombudsman.
Ugyancsak a kormánypártiak szavazataival a közgyűlés elé kerülhet csütörtökön az önkormányzat vagyonrendelet-módosítása. Ezáltal egyebek közt felgyorsíthatják a vagyongazdálkodással összefüggő hivatali eljárási rendet. Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) bizottsági elnök szerint egyfajta kritikát is jelenthet a főpolgármesteri hivatal felé, hogy a jövőben elsődlegesen a főpolgármester-helyettesek kabinetjeiből kerülnének az előterjesztések a testületek elé. A gyorsabb ügyintézés jegyében jövőre a bizottságokban jóval nagyobb értékhatárig dönthetnének vagyonügyekben a közgyűlés helyett. A gazdasági bizottság például négymilliárd forintig dönthetne majd vagyoneladásokról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását