2024. április 29. - Péter

Már a halhajító verseny sem az igazi

Műhallal váltják fel a fagyasztottat a hagyományos halhajító versenyen Ausztráliában. Eddig mélyhűtött tonhalat dobálgattak a versenyzők minél messzebbre négy súlykategóriában.
2007. december 16. vasárnap 09:55 - Hírextra
A legnehezebb halak tíz kilósak voltak. Jövő januárban már mindenki a döglött halak "élethű" műanyagmásával fog versenyezni. A változtatást egyrészt az motiválta, hogy ne pocsékoljanak tökéletesen jó halakat, másrészt, hogy ne kelljen szagolni a verseny után a halak szanaszét szóródott, rothadásnak induló maradványait.

"Bár kőkemények, szétszakadnak. Először a farkuk válik le, aztán a hátuszonyuk, majd a szemeik repülnek ki és szétreped a hasuk" - magyarázza a főszervező.

A műhalak belső súlybélelést kapnak, hogy kellően nehezek legyenek. Nem holmi "fröccsöntött" bóvliról van szó, alkotójuk egy helyi képzőművész.

A tonhalhajítás amúgy leginkább a kalapácsvetéshez hasonlít a fogásait illetően: a versenyzők a farokuszonyánál fogva markolják meg a halat, aztán a sarkukon pörögve vesznek lendületet a hajításhoz. Mindegyik kategória bajnoka ezer ausztrál dollárt - 150 ezer forintnyi összeget - kap.

A viadal a Port Lincoln-i halfesztivál része, minden évben januárban tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását