2024. április 26. - Ervin

Világhírű a magyar nevelés

A magyarországi zenei nevelés világhírűvé vált, ennek ellenére intenzívebb zenei képzés kellene, a gyermekek érzelmi világának nyitottabbá, fejlettebbé tételére - mondta el Kerek Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja az MTI-nek c
2007. december 13. csütörtök 13:33 - Hírextra

Szegeden a Kodály Zoltán születésének 125. és halálának 40. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi év keretében a szakemberek arra keresik a választ: lehet-e a zene mindenkié?
Kerek Ferenc úgy vélte: közös gondolkodással a gyakorlatban kellene megoldásokat találni, amelyek újra a középpontba tolják a zenei nevelést.

Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy azok a gyerekek, akik már korán találkoznak a muzsikával, sokkal nyitottabbak, fogékonyabbak a világ dolgaira, sokkal több mindent átfogóbban megértenek és megéreznek - tette hozzá a dékán.

Kerek Ferenc kiemelte: a tétova útkeresés helyett a struktúra átalakítására és a pedagógusképzés reformjára lenne szükség. Mint mondta, az iskolai óraszám-emelés mellett elsősorban a példamutató oktatóknak van nagy szerepük, a személyiség kisugárzó ereje ugyanis nélkülözhetetlen a nevelésben.

A dékán véleménye szerint Magyarországon az iskolák között szakadék tátong: egyik típusban a szerény körülmények között élő, szerény képességű gyerekek járnak, a másik típusban a jó képességű és jó körülmények között élő gyerekek tanulnak. Ezt a kettősséget kell feloldani, ebben például a minőségi hangszeres pedagógusképzés sokat segíthetne - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a problémák ellenére nem nevezhető elmaradottnak a zenei oktatás Magyarországon, csak más országokban sokkal komolyabban vették a Kodály Zoltán módszerére épülő zenei szemléletet. A magyar zeneoktatás nincs mélyponton, de lehet ennél hatékonyabban, jobban csinálni - tette hozzá Kerek Ferenc.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását