2024. április 29. - Péter

Mi történt 2007-ben?

A 2007. év hazai és magyar vonatkozású legfontosabb eseményei röviden.
2007. december 13. csütörtök 17:31 - Hírextra

január 1. - Megváltozott a magánnyugdíj- és az önkéntes pénztárak szabályozása, változtak a szociális támogatások.
január 8.- A Fehéroroszország és Oroszország között kirobbant árvita miatt három napig nem érkezett kőolaj a Barátság vezetéken, ezért az ország energiaszükségletét a stratégiai olajkészletből kezdték fedezni.
január 17. - Bagdadban életét vesztette egy magyar biztonsági őr, s ezzel háromra emelkedett az Irakban az amerikai invázió óta életüket vesztett magyar állampolgárok száma.
január 31. - Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő kapta a Puskás Ferenc halálával megüresedett Nemzet Sportolója címet a 12 fős sportolói grémiumban.
február 2. - A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői lebontották a rendőrség által 2006. október 23-án a Parlament előtt felállított vaskordont. A képviselők ellen garázdaság és rendzavarás szabálysértése miatt indított eljárást július 16-án felfüggesztették.
február 6. - Nyilvánosságra hozta jelentését a 2006. szeptemberi-októberi eseményeket kivizsgáló, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérésére megalakult Gönczöl-bizottság. A jelentés szerint a tüntetéssorozat kialakulásáért eltérő mértékben ugyan, de felelős az egész politikai osztály, s hibázott a rendőrség is.
február 7. - Az Európai Bizottság tarthatónak találta a magyar konvergenciaprogramot.
február 12. - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetén mondott évértékelő beszédében "reformkort" hirdetett meg.
február 13. - 15 lövést adtak le a Rendőrségi Igazgatási Központ budapesti, Teve utcai székházára. A máig ismeretlen elkövető elfogása érdekében a rendőrség tízmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.
február 15. - Életbe lépett a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló rendelkezés.
február 16. - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Simor Andrást jelölte a Magyar Nemzeti Bank élére, aki március 3-án foglalta el hivatalát.
február 16. - Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a budapesti Millenáris Parkban mondta el országértékelő beszédét.
február 19. - Tatabányán a rendőrség postásgyilkosság gyanújával őrizetbe vett két férfit, akiket összefüggésbe hoztak a 2002. május 9-i, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablással is.
február 19. - Az Országgyűlés alkotmánybíróvá választotta Trócsányi Lászlót és Kiss Lászlót.
február 23. - A Morvai Krisztina büntetőjogász vezette Civil Jogász Bizottság a 2006. szeptemberi-októberi budapesti zavargásokkal kapcsolatos jelentése szerint az eseményekért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a fő felelős.
február 23. - Budapesten aláírták azt a szerződést, amelynek alapján a Malév Zrt. részvénycsomagja az orosz érdekeltségű AirBridge Zrt. tulajdona lett.
február 24-25. - Az MSZP tisztújító kongresszusán Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt választották a párt elnökévé.
március 1. - Bejelentették, hogy Demcsák Zsuzsa újságíró lesz az új kormányszóvivő, aki azonban még hivatalának elfoglalása előtt visszalépett a poszttól.
március 1. - Megszűnt az utolsó magyar harckocsizó alakulat Tatán.
március 4. - Országos és területi kisebbségi önkormányzati választásokat tartottak, amelyek nyomán mind a tizenhárom nemzeti és etnikai kisebbség alakíthatott országos önkormányzatot.
március 4. - Pécsett az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult a helyi népszavazás a város melletti Tubes-hegyre tervezett NATO-lokátor megépítéséről.
március 8. - Az Alkotmánybíróság döntése értelmében a Fidesz-KDNP által 2006. október 24-én kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a kizárólag patikán belüli gyógyszerárusítással kapcsolatban kezdődhet aláírásgyűjtés.
március 8. - Kihirdették az egészségügyi intézményrendszer átszervezésének keretében átalakított kórházlistát. A kórházi ágyak száma 80 125-ről 71 324-re, az aktív ágyak száma 16 ezerrel csökken, a krónikusoké 7 500-zal nő. Április 1-jétől megkezdődött az egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzése is.
március 15. - A nemzeti ünnepen a budapesti megemlékezéseket több helyen incidensek zavarták meg, a belvárosban este zavargások robbantak ki.
március 15. - XVI. Benedek pápa Seregély István egri érsek utódául Ternyák Csaba címzetes érseket nevezte ki.
március 19. - Az Országgyűlés alkotmánybíróvá választotta Lenkovics Barnabást, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát és Lévay Miklós kriminológust.
március 29. - A Fővárosi Közgyűlés 50 évre ingyenesen az Országgyűlés Hivatalának adta át a Kossuth tér használati jogát, ahol közparkot építenek.
március 29. - Az Országos Választási Bizottság nem hitelesítette a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezését a tandíj eltörléséről. Április 11-én az OVB a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos népszavazási kezdeményezések hitelesítését is elutasította. Az Alkotmánybíróság június 6-án megsemmisítette az OVB határozatait, és úgy döntött, mindhárom kérdés népszavazásra bocsátható. Az OVB ezután június 25-én hitelesítette a három aláírásgyűjtő ívet, majd miután határozatait október 15-én jóváhagyta az Alkotmánybíróság, október 19-én megkezdődött az aláírásgyűjtés. A kérdésenként összegyűlt 321.805 aláírást október 24-én adták le az Országos Választási Irodának, amely december 10-én hitelesítette azokat.
március 30-31. - Az SZDSZ országos küldöttgyűlése két évre Kóka János gazdasági minisztert választotta a párt elnökévé.
április 6. - Lemondott Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Utóda, Horváth Ágnes április 23-án tette le a hivatali esküt.április 15. - Csempészet miatt előzetes letartóztatásba került a közhasznú Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnöke. Mivel az alapítvány vezetőségében a Nemzetbiztonsági Hivatal több volt és jelenlegi munkatársai is részt vett, az ügynek politikai felhangjai is keletkeztek.
április 16. - A holokauszt magyarországi emléknapján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a gyűlöletkeltéssel, a kirekesztéssel szemben zéró toleranciát hirdető kiáltvány aláírására kérte az Országgyűlés tagjait. A Fidesz és a KDNP képviselői a kormányfő beszéde alatt nem vonultak ki az ülésteremből, erre 2006. október 9. óta nem volt példa.
április 16. - Az Országgyűlés elfogadta az úgynevezett aranyrészvények megszüntetéséről szóló törvényt.
április 22. - Budapesten, a Föld napja alkalmából mintegy 50 ezer résztvevővel zajlott az ötödik alkalommal megrendezett Kritikus Tömeg kerékpáros felvonulás.
április 24. - A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette a KandH ügy egykori főnyomozóját, Molnár Csabát a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés vádja alól.
április 27. - A magyar kormány elküldte az Európai Bizottságnak a konvergencia-program megvalósításáról szóló jelentést, amelyet a testület június 13-án úgy értékelt: nincs ok arra, hogy az EU újabb ajánlásokat adjon Magyarországnak a magas deficit miatt.
április 30. - Magyarországra látogatott a budapesti születésű Charles Simonyi (Simonyi Károly) amerikai űrturista.
május 2. - A budapesti Fiumei úti temetőben meggyalázták Kádár János síremlékét, a csontok egy részét és Kádár Jánosné hamvait elvitték a tettesek. Az ügyben november 29-én megszüntették a nyomozást.
május 4. - Egy fegyveres férfi megpróbálta kirabolni a budapesti Széna téren levő OTP-bankfiókot, majd túszokat ejtett. A kommandósok lelőtték a bankrablót, ketten megsebesültek. Magyarországon első ízben fordult elő, hogy pénzintézetben túszokat ejtettek.
május 5. - Márciusi Charta néven új civil értelmiségi mozgalmat alapítottak Budapesten ismert közéleti személyiségek.
május 7. - Letette a hivatali esküt az Országgyűlésben Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter, akit az SZDSZ jelölt a tisztségre Persányi Miklós utódaként.
május 9. - A német Hochtief építőipari konszern megvásárolta a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport többségi tulajdonát a brit BAA repülőtér-üzemeltetőtől.
május 9. - Az Európai Unió jóváhagyta az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) végleges változatát, így Magyarország 2007 és 2013 között 25,3 milliárd euró uniós támogatáshoz juthat.
május 10. - Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter visszavonta a burgenlandi jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyéhez való magyar hozzájárulást, mivel az üzem évek óta nem szüntette meg a Rába szennyezését. A gyár szeptemberben új típusú szennyvízszűrőket szerelt fel.
május 12. - Nyilvánosságra került, hogy a május 4-i Széna téri bankrablás után az egyik helyszínelő rendőr lopott a váltságdíjnak szánt pénzből, és hogy május 7-én erőszakos nemi közösülés gyanúja miatt eljárás indult rendőrök ellen. A bűnesetek nyomán visszaállították a 2004-ben megszüntetett belső ellenőrzési szolgálatot. 20-án felmentették Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőr főkapitányt, s a kormányfő elfogadta Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter felmentési kérelmét is. Az ORFK élére Bencze József került, a BRFK új vezetője Tóth Gábor, Petrétei József utóda Takács Albert lett.
május 14. - Az Országgyűlés megszüntette az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztját, majd november 26-án létrehozta a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét.
május 17. - Zágrábban tartották a magyar és a horvát kormány második együttes ülését.
május 19-20. - A Fidesz XXII., tisztújító kongresszusán a párt elnökévé újra Orbán Viktort választották.
május 21. - A Magyar Állami Operaház új főigazgatója Vass Lajos, az új főzeneigazgató Fischer Ádám lett.
május 23. - Feljutott a világ legmagasabb hegycsúcsára, a 8848 méter magas Mount Everestre a második magyar, Jelinkó Attila amatőr hegymászó.
június 3. - Elhunyt Darvas Iván kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze. Helyére 28-án a Nemzet Színészei Bodrogi Gyula Kossuth-díjas kiváló és érdemes művészt választották meg.
június 11. - Az Országgyűlés megválasztotta Kállai Ernőt a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának. Az államfő által az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelölt Majtényi László nem kapott elég szavazatot.
június 13. - Bejelentették, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Budapestre telepíti új adminisztratív és szolgáltató központját.
július 16. - Az országos tiszti főorvos hármas fokozatú hőségriadót rendelt el, amire Magyarországon még nem volt példa.
június 18. - Megkezdte munkáját a kormány két új szóvivője, Budai Bernadett és Daróczi Dávid.
június 18. - Az Országgyűlés vizsgálóbizottságot állított fel a svéd Gripen vadászrepülőgépek beszerzésének vizsgálatára. 20-án megalakult az a bizottság is, amelynek tagjait a kormány kérte fel a Gripenek beszerzési körülményeinek vizsgálatára. A kormány által felállított bizottság november 8-án nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2001-ben nem volt ok vadászgépek beszerzésére, nem volt költségelemezés, nem fogalmaztak meg alapvető követelményeket, nem folyt le közbeszerzési eljárás és a szerződés szövegezése sem volt megfelelő. A jelentés személyi felelősséget nem állapított meg és nem tett javaslatot további lépésekre.
június 25. - Az Országgyűlés módosította a rendőrségről szóló törvényt, így lehetővé vált a rendőrség és határőrség 2008. évi integrációja.
június 25. - Az OMV osztrák olajcég bejelentette, hogy Mol részvények vásárlásával növeli részesedését a magyar olajvállalatban. Augusztus 7-én a MOL közleményben utasította vissza az OMV együttműködési ajánlattételekkel leplezett átvételi szándékát és sajátrészvény-vásárlásba kezdett.
június 26. - Dunaújvárosban felavatták a gumiabroncsokat gyártó dél-koreai Hankook cég európai gyártóközpontját.
július 1. - Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP és Kóka János, az SZDSZ elnöke aláírta a koalíciós szerződés mellékletét, amely rögzíti a reformok további menetrendjét.
július 1. - Kilenc település kapott városi címet, ezzel 298-ra emelkedett a magyarországi városok száma.
július 1. - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök átalakította kormányát. A Miniszterelnöki Hivatal élén Kiss Péter váltotta Szilvásy Györgyöt, aki tárca nélküli miniszterként irányítja a polgári titkosszolgálatokat. A szociális és munkaügyi miniszteri poszton Kiss Péter utódja Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter lett, az ő helyére Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos került. Tárca nélküli miniszter lett Draskovics Tibor.
július 3. - Az Alkotmánybíróság határozata szerint a köztársasági elnök megtagadhatja az elé terjesztett kitüntetések adományozását. Sólyom László államfő másnap visszautasította Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előterjesztését, hogy 75. születésnapja alkalmából tüntesse ki Horn Gyulát külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.
július 5. - Budapesten Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal személyügyi államtitkára nyilávnosan felvállalta homoszexualitását. 7-én az elmúlt tizenegy év legvéresebb meleg büszkeség napi felvonulása zajlott le Budapesten.
július 6. - Nyilvánosságra hozta jelentését a Papp Károly rendőr dandártábornok vezette bizottság, amely a 2006. október 22-24-én Budapesten történt rendőrségi fellépést vizsgálta. A jelentés a fellépést alapvetően törvényesnek, de több elemében szakszerűtlennek ítélte.
július 9. - A Fidesz ismét beadta az Országos Választási Irodának a kórházprivatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről szóló népszavazási kérdéseit. (Az aláírásgyűjtést még nem kezdték el.) Ezzel egy időben a három kérdéssel azonos témában, de ellentétes tartalommal érkezett beadvány egy magánszemélytől is. Az OVB 18-án mindkét beadványt hitelesítette. December 11-én a Fidesz bejelentette, hogy nem kezdi el az aláírásgyűjtést a patikán kívüli gyógyszerárusítással foglalkozó népszavazási kérdésben.
július 16. - Budapesten a Ferihegy vasúti megállóhely átadásával megteremtődött a repülőtér vasúti összeköttetése a belvárossal.
július 20. - Megdőlt a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet, amikor Kiskunhalason 41,9 fokot mértek.
július 20. - Budapesten lépett fel a brit Rolling Stones együttes.
július 23. - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Dunaújvárosban felavatta a Pentele-hídat.
július 23. - A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX átlépte a 30 ezer pontos határt, 30.118,12 ponton zárt.
július 25. - A kormány döntött a hétéves Nemzeti Fejlesztési Terv első két évének programjairól.
július 25. - Magyarországon is forgalomba került szennyezett guargumi, amelyet élelmiszeripari stabilizátorként használnak. Augusztus 2-án a főállatorvos ideiglenesen felfüggeszttette a guargumi felhasználását.
augusztus 2. - A budapesti kormányzati negyed tervpályázatát a Janesch Péter magyar és Kengo Kuma japán építész által vezetett csapat nyerte "zöld" épületnek minősített tervével.
augusztus 3. - Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke bejelentette: megalakult a Magyar Gárda, amelyet hagyományőrző és kulturális egyesületként jegyeztettek be. A Magyar Gárda első 56 tagjának eskütételére - tiltakozó ellentüntetések közepette - augusztus 25-én a budai Várban került sor.
augusztus 6. - A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az érintett gazdák képviselői Nyíregyházán megegyeztek a fagykárenyhítés módjáról.
augusztus 8. - Átadták a forgalomnak az M7-es autópálya Zamárdi és Balatonszárszó közötti 14,7 kilométeres szakaszát, ennek részeként a Kőröshegynél megépült, Európában egyedülálló völgyhidat.
augusztus 8-14. - A budapesti Hajógyári szigeten, a 15. Sziget fesztiválon köszöntötték a Sziget kezdetektől számított négymilliomodik látogatóját.
augusztus 15. - Lengyel Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője kilépett a Fidesz frakciójából. (A képviselő július 8-án az őt igazoltató rendőrökkel keveredett vitába, ezért mentelmi jogát október 15-én felfüggesztette az Országgyűlés.)
augusztus 16. - Debrecenben megnyílt Az igazi da Vinci című kiállítás, amelyet összesen több mint 162 ezren láttak. Az eseményre elkészült az a hét és fél méter magas ló szobor, amelyet a művész 16 éven át tervezett, de soha nem valósult meg.
augusztus 20. - Államalapító Szent István király ünnepén a tisztavatás nem a Kossuth téren, hanem a Hősök terén zajlott.
augusztus 21. - Három év után látogatott ismét Magyarországra német kancellár, Angela Merkel személyében.
augusztus 23-26. - Selye János tudós-kutató születésének centenáriumán Budapesten megrendezték a II. Stressz Világkongresszust, minden idők legnagyobb stresszel foglalkozó konferenciáját.
augusztus 31. - Felavatták az M3-as autópálya Görbeháza és Nyíregyháza közötti 40 kilométeres új szakaszát.
szeptember 1. - Átalakult a Nemzetbiztonsági Hivatal szervezete, csökkent a szervezeti egységek és a vezetők száma.
szeptember 1. - Megalakult az egységes fogyasztóvédelmi szervezeti rendszer, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).
szeptember 2-5. - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalos látogatást tett Kínában.szeptember 5-6. - A 18 éves Szávay Ágnes az amerikai nyílt teniszbajnokságon egyesben a legjobb nyolc közé, a párosok között az elődöntőig jutott, majd miután Pekingben tornát nyert, a női ranglista 20. helyére lépett előre.
szeptember 10. - Az Egyesült Államok visszaadta Magyarországnak a Táncsics Mihály egykori börtönét is magába foglaló épületet a Budai Várban, cserébe Magyarország átadta az amerikai nagykövetség melletti két épületet.
szeptember 10. - Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, napirend előtt szólalt fel. A rendszerváltás óta köztársasági elnök nem választotta a megszólalásnak ezt az exponált formáját. Az államfő után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tartott politikai összegző beszédet.
szeptember 10. - Az Országgyűlés név szerinti szavazással elfogadta a június 25-én már megszavazott, de a köztársasági elnök által július 3-án visszaküldött, az állami vagyonról szóló törvényt, amelynek alapján korlátok közé került a termőföld eladása és csökkent a tartós állami tulajdonban maradó cégek köre.
szeptember 13. - A Magyar Szocialista Párt megvásárolta új központjának az egykori KPVDSZ székházát.
szeptember 14. - A Nabucco nemzetközi gázvezetékről rendezett budapesti konferencián Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hitet tett az "európai összefogás" szimbólumává váló, Oroszországtól független vezetékterv mellett.
szeptember 14. - Budapesten tett hivatalos látogatást a magyar származású új francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy.
szeptember 15. - Budapesten meghalt egy újszülött, akit otthon akart világra hozni édesanyja. Az eset kapcsán fellángoltak a viták az otthonszülésről.
szeptember 19. - Kecskeméten őrizetbe vették Zuschlag Jánost, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét, akit hat társával különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsítanak. A hozzájuk köthető egyesületek és alapítványok 50 millió forint pályázaton nyert pénzzel nem tudnak elszámolni. 21-én elrendelték a politikus előzetes letartóztatását.
szeptember 20-21. - Keszthelyen tartották csúcstalálkozójukat a visegrádi országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - államfői.
szeptember 22. - Vasy Géza irodalomtörténészt választották a Magyar Írószövetség elnökévé.
szeptember 24. - Az Országgyűlés Szabó Máté jogász, politológust választotta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának.
szeptember 24. - A kormánykoalíció két pártja, az MSZP és az SZDSZ megállapodott az egészségbiztosítás reformjáról. Az elvileg 22 pénztárnak az állam 51 százalékos tulajdonrészén kívül egy biztosító vagy egy különböző szereplőkből összeálló konzorcium lehet a kisebbségi tulajdonosa.
szeptember 27. - Magyarország második legnagyobb bankja jött létre a CIB Bank Zrt. és az Inter-Európa Bank Zrt. egyesülésével.
szeptember 29. - Elhunyt Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető, a Nemzet Sportolója.
szeptember 30. - Lovász László matematikus kapta a 2007. évi Bolyai díjat, a magyar tudományos élet legrangosabb civil alapítású elismerését.
október 1. - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ismertette a kormány hét pontból álló, a politikai élet megtisztítását célzó javaslatcsomagját. A kormányfő 8-án bejelentette: a hét pont közül azokról, amelyek nem kapják meg a képviselők kétharmadának támogatását, népszavazást kezdeményez.
október 2. - Szlovákiában nagy vitákat váltott ki Sólyom László köztársasági elnök révkomáromi látogatása, amelyen az államfő bírálta a Benes-dekrétumok szentesítéséről szóló szlovák parlamenti határozatot.
október 3. - A Napi Gazdaság aznap megjelent "100 leggazdagabb magyar" című kiadványának listáját 260 milliárd forintos vagyonnal Demján Sándor, a TriGránit társtulajdonosa vezeti.
október 6-7. - Bill Clinton egykori amerikai elnök Magyarországra látogatott és előadást tartott a Central European Bussines Centre által rendezett gálavacsorán.
október 8. - Az Országgyűlés elfogadta a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosítását. A "Lex Mol" miatt november 13-án vizsgálatot indított az Európai Bizottság.
október 11. - Az Európai Bíróság az uniós joggal összhangban lévőnek találta a magyarországi helyi iparűzési adót.
október 12. - Lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról Kispál Ferenc, a Fidesz Csongrád megyei területi listájáról bejutott képviselője. Utóda Bodó Imre tiszaszigeti polgármester lett.
október 13. - A Magyar Újságírók Országos Szövetsége közgyűlésén ismét Eötvös Pált választották a szervezet elnökévé.
október 17. - Az első magyar-szlovén együttes kormányülést a szlovéniai Lendván, majd a magyarországi Szentgotthárdon tartották.
október 17. - Sólyom László köztársasági elnök a kormányfő javaslatára újabb öt évre az addigi elnök Vince Mátyást nevezte ki a Magyar Távirati Iroda Zrt. elnökévé, aki november 29-én vette át kinevezési okmányát.
október 17. - Az 52. Velencei Képzőművészeti Biennálén a Magyar Pavilon nyerte a kiemelkedő nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlán-díjat.
október 18. - A kormány döntésének értelmében 2008-tól megszűnik az állami fenntartású múzeumok állandó kiállításainak ingyenessége.
október 22. - Az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján az Operaházban rendezett díszünnepség idején a belváros több pontján a rendezvényt megzavarni szándékozó tüntetők összecsaptak a rendőrséggel.
október 23. - Országszerte megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulójáról. A Fidesz 1956-ra emlékező nagygyűlését ismét az Astoriánál tartotta. A budapesti állami ünnepségek helyszínei közelében tüntetések zajlottak, majd este ismét tömegoszlatásra került sor.

október 25. - A mozdonyvezetők kétórás országos figyelmeztető sztrájkot tartottak tiltakozásul vasúti szárnyvonalak tervezett megszüntetése ellen. A tiltakozást november 7-én megismételték.
október 26. - Tóth András újfehértói polgármester kilépett a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjából.
október 26. - Engedély nélküli tüntetések zavarták meg Budapest több pontján a forgalmat, a tüntetők megpróbálták leállítani az Erzsébet híd és a Lánchíd forgalmát.
október 29. - Az Országgyűlés elfogadta a polgári törvénykönyv gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítását. Sólyom László köztársasági elnök a szerinte több szempontból is alkotmányellenes jogszabályt november 13-án véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak.
október 30. - Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter Laborc Sándort javasolta a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának. A moszkvai rendőrtiszti főiskola állambiztonsági szakán (vagyis a KGB-egyetemen) végzett Laborc jelölése megosztotta a politikai és szakmai közvéleményt.
november 4. - Talmácsi Gábor első magyarként szerzett világbajnoki címet a gyorsasági motor világbajnokság 125 köbcentiméteres géposztályában.
november 6. - Az öt parlamenti párt képviselői megállapodtak, hogy a közpénzügyi szabályozást az alkotmányban rögzítik.
november 8-10. - A Tudomány Világfóruma (WSF) keretében harmadik alkalommal rendezett tudományos tanácskozást Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia hatvan országból érkezett több mint félezer tudós és döntéshozó részvételével.
november 8. - Öt évvel meghosszabbították a Pannon és a T-Mobile 2008-ban lejáró 900 megaherzes koncesszióját, 7,5 évre.
november 11-17. - Az Egyesült Államokba látogatott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki kormánytisztviselőkkel, politikusokkal tárgyalt és találkozott Tom Lantossal, a képviselőház külügyi bizottságának magyar származású elnökével is.
november 12. - Londonban tárgyalt Gyurcsány Ferenc kormányfő.
november 12. - Az Országgyűlés elfogadta az általános forgalmi adóról szóló új törvényt, és módosította az adótörvényeket, így 2009-től az önkormányzatok csak értékalapon vethetik ki az építményadót.
november 14. - A romániai Nagyszebenben rendezték a harmadik román-magyar közös kormányülést, amely után bejelentették: Magyarország 2008-tól korlátozások nélkül megnyitja munkaerőpiacát a Romániából érkező szakképzett munkavállalók előtt.
november 14. - Az 1990-es évek legnagyobb olajügyének tekintett Energol-botrányban enyhe ítéletek születtek, a bíró az indoklásban súlyos kritikával illette az ügyészség tevékenységét.
november 15. - Az Európai Unió Elsőfokú Bírósága Magyarország keresete nyomán részlegesen megsemmisítette az Európai Bizottságnak a kukoricaintervenciós kritériumok szigorítására irányuló rendeletét.
november 15. - Az Európai Parlament megszavazta Magyarország december 21-i csatlakozását a schengeni övezethez.
november 15. - Elhunyt Kosáry Domokos Széchenyi-nagydíjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke.
november 15. - Budapesten megnyílt Magyarország legnagyobb bevásárló és szórakoztató központja, az Arena Plaza.
november 16. - A kormány bejelentette: benyújtja az Országgyűlésnek a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot.
november 17. - Kispesten felavatták a Puskás Ferenc utcát.
november 18. - A NATO Pápa városát választotta stratégiai légi szállítási flottája bázisrepülőterének.
november 19. - Elhunyt Szabó Magda Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas írónő.
november 20-22. - A Baltikumban: Litvániában, Lettországban, Észtországban tárgyalt Gyurcsány Ferenc kormányfő.
november 21. - A Társadalmi Szolidaritás Napja elnevezéssel sztrájkokkal és tüntetéseken tiltakoztak a munkavállalók a vasúti szárnyvonalak megszüntetése, az egészségbiztosítási reform és az új nyugdíjszámítási mód miatt.
november 27. - Az osztrák Rail Cargo Austria és a GYSEV Zrt. konzorciumával kezdett tárgyalást a MÁV Zrt. árufuvarozási üzletága, a MÁV Cargo privatizálásáról.
november 29. - Budapesten rendezték a második magyar-osztrák közös kormányülést.
november 30. - Hiller István oktatási és kulturális miniszter Berlin központjában megnyitotta a magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum új épületét.
december 1. - A kórházakban új étkezési rendszer lépett életbe: duplájára emelték az egy betegre fordítható étkezési pénzt.
december 3. - Letette a miniszteri esküt Kákosy Csaba, a gazdasági és közlekedési tárca új vezetője, aki Kóka Jánost váltotta a tárca élén.
december 3. - Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás szerint legkésőbb 2011 júniusában leállítják az analóg televíziós műsorszórást, a rádiók digitális átállásának céldátuma 2014 vége.
december 4. - Sólyom László köztársasági elnök Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelölte a jövő nemzedékek ombudsmanjának és javasolta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos újraválasztását.
december 7. - Magyar-orosz kormányközi konzultációt rendeztek Budapesten, amelyen részt vett Gyurcsány Ferenc magyar és Viktor Zubkov orosz miniszterelnök is.
december 8.- Budapesten bemutatták a Fidesz "Erős Magyarország" elnevezésű programját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását