2024. május 6. - Ivett, Frida

Gusztos Kerepesen tiltakozna a Gárda ellen

Gusztos Péter (SZDSZ) pénteken Kerepesen akar tiltakozni a településre tervezett felvonulás ellen, és arra kéri képviselőtársait, hogy ők is személyesen álljanak ki az eset kapcsán. Ezt a politikus csütörtökön közölte az MTI-vel.
2007. december 13. csütörtök 14:52 - Hírextra

Gusztos Péter elmondta, hogy mélységesen egyetért az ombudsmanok hétfői nyílt levelében leírtakkal, amelyben azt kérik, hogy a választott vezetők, közjogi méltóságok nyilvánosan ítéljék el a rasszista megnyilvánulásokat.

Az SZDSZ ügyvivője ezen túl úgy érzi, hogy szükség van a személyes kiállásra is, ezért pénteken személyesen utazik a Pest megyei Kerepesre, ahol a "békés egymás mellett élésért és gyermekeink biztonságáért" címszó alatt rendeznek fáklyás felvonulást. A felvonuláson részt vesz a Magyar Gárda is.

A liberálisok ügyvivője azt kéri képviselőtársaitól, hogy minden frakció képviseltesse magát, hogy közösen tiltakozhassanak a "gyalázatos, újnáci eszmék képviselői ellen."

Az MTI kérdésére hozzátette, hogy felhívásával még nem kereste meg a többi politikust. Ő maga az SZDSZ Új Generációjának tagjaihoz csatlakozik majd, akik korábban jelezték, hogy a helyszínre utaznak a felvonulás idején.

Gusztos Péter az eset kapcsán megjegyezte, hogy januárban újra benyújtja az önkormányzati bizottság által korábban nem támogatott törvényjavaslatát. Ez a javaslat azt célozza, hogy azok az önkormányzatok, amelyekről jogerős bírói ítélet mondja ki, hogy települési iskoláikban szegregálják a tanulókat, a jogsértés felszámolásáig ne juthassanak hozzá az oktatási normatívához.

A képviselő szerint a javaslatnak egyébként is van létjogosultsága, mert több iskolában is hátrányosan különítik el a diákokat, de a kerepesi felvonulásra utalva szürreálisnak nevezte, hogy a XXI. században azért tüntessenek egy településen, hogy roma gyerekek ne járhassanak az iskolába. Egy szélsőséges honlap szerint ugyanis a demonstrációt a Magyar Önvédelmi Mozgalom szervezi, és céljuk az, hogy "biztosítsák az iskolában folyó oktatási és nevelési munkához a megfelelő körülményeket, a gyermekek békés körülmények közötti tanuláshoz való jogát, a közösségbe beilleszkedni képtelen és az oktatási minimumot teljesíteni képtelen tanulók eltávolítását".
Az Országos Cigány Önkormányzat szerdán arra kérte a rendőrséget, hogy vonja vissza a felvonulásra kiadott engedélyt, mert azon a Magyar Gárda rendezőként szerepel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását