2024. április 19. - Emma

Fokozott védelem kell

Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága a világörökség fokozott védelmét szolgáló törvény mielőbbi megalkotását szorgalmazza, mivel úgy vélik, a magyarországi területek védtelenek a különféle gazdasági és infrastrukturális fejlesztések káros következm
2007. december 13. csütörtök 18:36 - Hírextra

A bizottság a magyar világörökségi területek fokozottabb védelme érdekében javaslatot fogalmazott meg a kormány felé, hogy alkossa meg a Világörökség Törvényt, és gondoskodjon a szükséges pénzügyi forrásokról - írja Katona Kálmán közleményében, hozzátéve: a jogszabály meghatározhatná a gondozás és a védelem főbb alapelveit, feladatait.

Az MDF-es képviselő a közleményben úgy fogalmaz: megengedhetetlen az a jelenlegi állapot, hogy valamennyi, az örökségvédelmi listán szereplő helyszín ki van téve annak, hogy területén a címmel összeegyeztethetetlen fejlesztések előkészítése és megvalósítása történjen. Így fennáll az a veszély, hogy törlik a világörökségi listáról, vagy a veszélyeztetett értékek listájára kerül.

Mindez, mint írja, nemcsak jelentős presztízsveszteséggel, erkölcsi kárral járhat Magyarországra, illetve az érintett helyszínre nézve, hanem anyagi, gazdasági veszteséggel is párosulhat.
A bizottság a megelőzés alapelvének érvényesítése érdekében szükségesnek látja, hogy a kormány készítse el az UNESCO Világörökség listán szereplő javak kezelését szabályozó törvény tervezetét, és ezt 2008. június 1-ig terjessze be az Országgyűlésnek - áll a közleményben.

A bizottság szerint a szabályozásnak ki kell terjednie az általános és a helyszínenkénti speciális szabályok megfogalmazására, a védelmi, kezelési tevékenység tervezésének, végrehajtásának és finanszírozásának módjára, a költségvetésben pedig biztosítani kell az egyezményben vállalt kötelezettségek teljesítéséhez szükséges pénzügyi forrásokat.

Emellett azt is kérik, hogy a hazai kulturális és természeti örökségek helyszíneire vonatkozóan a kormány készítsen értékelő elemzést a örökséggondozás területén 2002-2007 között elért eredményekről, a helyszínt érintő tervezett ipari, infrastrukturális és közlekedési beruházások, fejlesztések társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól, a működés során szerzett tapasztalatokról és a megoldandó problémákról.

Az Országgyűlés időszakonként készítsen összefoglaló elemzést, első ízben 2010. december 31-ig, a 2006-2010-es időszakra vonatkozóan a magyar helyszínek megőrzésével, gondozásával kapcsolatos tevékenységről, és azt jelentés formájában terjessze az Országgyűlés elé - áll Katona Kálmán közleményében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását