2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Félmilliárd forintnyi bírság

A félidejéhez érkezett Csillagszóró hadművelet során eddig több mint félmilliárd forint bírságot szabtak ki a hatóságok - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön Budapesten.
2007. december 13. csütörtök 17:23 - Hírextra

A hathetes akciósorozatban a hét együttműködő hatóság munkatársai tízezernél is több ellenőrzést végeztek, 3.000 esetben szabtak ki bírságot - közölte a szóvivő a Csillagszóró hadművelet operatív testületének ülésén.

Budai Bernadett azt mondta: összesen 550 millió forint bírságot szabtak ki, ebből csaknem 300 millió forintot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF).

A lefoglalt áruk értéke meghaladja a 200 millió forintot - fűzte hozzá. A számokat ismertetve Budai Bernadett közölte: 260 ezer csomag cigarettát, 13 ezer CD-t és DVD-t, valamint ruhákat, parfümöket, gyermekjátékokat foglaltak le az ellenőrök.

A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy a hatósági állatorvosok és az élelmiszerbiztonsági felügyelők nyolcszáznál is több helyen ellenőriztek, és 47 ezer kilogramm, döntően húskészítményt, illetve tejterméket vontak ki a forgalomból.

Budai Bernadett elmondta: 2.800-nál is több munkáltatót ellenőrzött a munkaügyi főfelügyelőség, a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók száma meghaladta a 4.400-at. Hozzáfűzte: a felügyelőség 2.000-nél is több feketén foglalkoztatottat talált az elmúlt három hétben.

A szóvivő közölte: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 1.400 esetben vizsgálódott, és hétszáz esetben emelt kifogást. Mint mondta, a hatóság általában szezonális, karácsonyi élelmiszereket, műszaki cikkeket és csillagszórókat ellenőrzött. A hatóság által kiszabott bírság meghaladja a 140 millió forintot - jegyezte meg.

A kormányszóvivő elmondta: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hatóság (APEH) a számla-, illetve nyugtaadási kötelezettséget vizsgálta.

Budai Bernadett azt mondta: az APEH-ellenőrök 72 üzletet zárattak be, 50 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki.

Baráth Péter kormányzati kommunikációs főigazgató közölte: elindult a Csillagszóró hadművelet honlapja, amely a csillagszorohadmuvelet.gov.hu címen található. Hozzátette: az oldalon be lehet jelenteni a panaszokat is.

Mint mondta, az akciósorozat nemcsak arról szól, hogy az állampolgárokat megvédjék a csalóktól, hanem a tisztességes kereskedők védelmében is folyik.

Az ülésen jelen voltak OMMF, a Vám- és Pénzügyőrség, Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az APEH, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság képviselői, valamint a főállatorvos.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását