2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A britek szeretik a magyar filmeket

Fliegauf Benedek alkotását, a Tejutat és Pálfi György Taxidermia című filmjét a brit filmművészeti folyóirat, a Sight and Sound kritikusai a 2007-es év kedvenc mozgóképei közé sorolták - tájékoztatta a Magyar Filmunió szerdán az MTI-t.
2007. december 12. szerda 12:42 - Hírextra

A Sight and Sound minden évben felkéri munkatársait, megközelítőleg hetven, főként brit filmkritikust, hogy sorolják fel öt kedvenc filmjüket az adott évből - emlékeztetett Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa.

Az összegzés példaként említi Geoff Andrewt, akinek kedvence egyebek mellett Fliegauf Benedek "experimentális" Tejút című filmje, míg Michael Brooke Pálfi György Taxidermiáját, mint az év "leglázadóbb filmjét" nevezte meg kedvencei között.

A Magyar Filmunió honlapján olvasható összegzés szerint a Tejút egy sajátos természetfilm, amelyben nem zsiráfok vagy pingvinek láthatók, hanem emberek.

"Ebben a filmben nincs város, nincs vidék, nincs politikai konfliktus, csak a bioszféra, az időtlen táj, és ezek a furcsa és titokzatos lények - azaz mi emberek (...) A Tejutat nézve talán sikerül olyan tudatállapotot teremteni, amely élőhelyünket annak láttatja velünk ami: egy csodálatos bolygó a végtelen űrben" - írja alkotásáról Fliegauf Benedek.

Pálfi György filmje Parti Nagy Lajos novellái alapján készült. A Taxidermia nagyapa, apa és a fiú történetét dolgozza fel: a tisztiszolga, az élsportoló és a preparátor mester életét. Az egyik szereplő szerelemre, a másik sikerre, a harmadik halhatatlanságra vágyik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását