2024. május 14. - Bonifác

Befejeződött az Opera Europa nemzetközi konferencia

Többek között az együttműködésről, a gazdasági recesszió túléléséről tanácskozott az Opera Europa nemzetközi szervezet őszi budapesti konferenciájának 200 résztvevője péntektől vasárnapig a 125 éves Magyar Állami Operaházban (MÁO).
2009. október 18. vasárnap 19:05 - HírExtra
Fischer Ádám, a MÁO főzeneigazgatója bejelentette: 2011. január 22-én, amikor Magyarország átveszi az EU-elnökséget, a brüsszeli La Monnaie Operával koprodukcióban bemutatják Luigi Nono Intoleranza című művét, amelynek témája a xenofóbia, a meg nem értés, az értékek elherdálása okozta pusztulás.

A két plenáris ülés közötti 18 műhelybeszélgetésen, illetve szekcióülésen terítékre került a mai operajátszás minden lényegi dilemmája. Például melyik működési modellé a jövő, a repertoárszínházaké, vagy a stagione operáké, vagy hogyan formálható a közönség ízlése, ennek fényében pedig vajon a tradicionális vagy a modernek legyenek-e túlsúlyban.

A kontinens leghíresebb házai, többek között a londoni Királyi Opera, az Opéra National de Paris, a Wiener Staatsoper, a Milanói Scala igazgatói és vezető munkatársai mellett előadást tartott az Opera America elnöke Marc Scorca, aki rámutatott, hogy a krízis idején az előadások minősége sokkal fontosabb, mint a mennyisége.
Kovalik Balázs, a budapesti dalszínház művészeti vezetője bemutatta, hogy a magyar operajátszás az első velencei operaház megnyitása után 200 éves késéssel indult csak el az Esterházyak magánoperaházában. Ebből is ered, hogy a jelenlegi repertoár a XIX. századi hagyományon nyugszik. A közönség az "örökzöld" operákat ezért szereti a régi módon látni-hallani, így azonban nehéz a jelenhez szóló üzeneteket közvetíteni.

A repertoár- illetve stagionemodellek előnyeit és hátrányait számba véve Serge Dorny, a Lyoni Opera igazgatója például a stagione mellett foglalt állást. A város olyan kulturális közeget teremtett, amelyben többféle módon szakosodott kórus, zenekar működik szólistákból pedig a legjobbakat hívhatják.

Ioan Holender, a bécsi Opera igazgatója szerint ellenben a repertoárszínház nélkül nem él meg a stagione, hiszen a fiatal sztárok az együttesekből nőnek ki.

John Berry, az Angol Nemzeti Opera igazgatója arról számolt be, hogy az együttműködéssel pénz spórolható meg, a vezetése alatt álló intézmény egymillió fontot "keresett" a Metropolitannel közös produkciókon.

A záró prezentáción Fischer Ádám bejelentette, hogy a MÁO 2011-ben a Nono-operával megvalósítja a brüsszeli Théatre La Monnaie-val a koprodukciót. A főzeneigazgató szerint az Intoleranza című mű hősének tragikus sorsa érdekes lehet mindenütt, hiszen egész Európában jelen van az idegengyűlölet és a környezeti krízis.

Vass Lajos, a MÁO főigazgatója, úgy értékelte, hogy az Opera Europa konferenciája számos haszonnal jár a jövőre, amelynek része - mint azt az MTI-nek elmondta -, hogy szeretné már márciusra kiírni a közbeszerzési pályázatot az új Erkel Színház megépítésére.

Hétfőn folytatódik a tárgyalás arról, hogy a jelenlegi telek "elforgatható-e", vagyis hogy merre álljon a ház homlokzata. A raktár és gyártóbázis a Fiumei út túloldalán létesül, ezért kell a MÁV-tól területet vásárolni. A beruházó és majdani működtető az évi csaknem 3,2 milliárd forint bérleti díjat (25 évre) garantáltan megkapja az államtól. Ez az összeg tehát a dalszínház működési költségeit nem terheli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását