2024. április 16. - Csongor

Voksoltak a boszniai szerbek

Rajko Kuzmanovics nyerte a vasárnapi elnökválasztást a boszniai szerb köztársaságban. jelentette be a helyi választási bizottság hétfőn. A 76 éves Kuzmanovicsra a szavazók negyvenkét százaléka voksolt, a második helyezett Ognjen Tadics lett, 35 százalékka
2007. december 11. kedd 06:38 - Hírextra
Az 1.1 millió szavazásra jogosult bosznia szerb 10 jelölt közül választhatta ki Milan Jelics utódját. Jelics szeptember 30-án halt meg szívrohamban.

A szavazást öt nappal azelőtt tartották, hogy Bosznia aláírná a Stabilizációs és Együttműködési Megállapodást (SAA) az Európai Unióval. A szerződés Bosznia-Hercegovina uniós tagságát készíti elő.

A jugoszláv polgárháborút lezáró Daytoni békeszerződés értelmében Boszniát két entitásra, a Bosznia-Hercegovinai Konföderációra és Boszniai Szerb Köztársaságra osztották fel.

Az államnak három elnöke van, egy szerb, egy horvát és egy bosnyák, akiket négy évre választanak meg az egyes nemzetiségek. A megválasztott elnökök 8 havonta váltják egymást Bosznia-Hercegovina élén. Az államfő feladatai közé tartozik a kormány, a külügyminiszter és a külkereskedelmi miniszter kijelölése a kétkamarás parlament alsóházából.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását