2024. április 19. - Emma

Tényfeltáró Mikulás

Az idei mosolygós karácsony belül velejéig romlott - ezekkel a szavakkal nyitotta beszámolóját a Mikulás-ruhás képviselő, aki leleplezte az olasz munkaerőpiacon dúló áldatlan állapotokat.
2007. december 10. hétfő 18:11 - Hírextra

Roberto Poletti újságíró, a Zöldek képviselője felöltötte a hagyományos piros sapkát és hófehér vattaszakállat, majd nyakába vette az olasz fővárost és végül egy bevásárlóközpontban kötött ki, ahol a vásárlókat és gyermekeiket mulattatta. Ezért óránként 4,5 eurót (1100 forint) keresett - legalábbis elméletben, mivel a tb-fizetésmentes jelmezes izzadás feltételeit szerződésben nem fektették le. Állítólag a tízórányi munkájáért járó 45 euróra egy hónap múlva számíthat.

A képviselőt egy újságíró-kollégája, Filippo Bellantoni segítette, aki egy munkaerő-közvetítő hirdetésére válaszolt, és részt vett a Mikulás-kiképző gyűlésen, amelyet rejtett kamerával meg is örökített.

"Semmit se kérdeztek tőlem, csak a keresztnevemet. A gyűlést egy fiatalember lakásában tartották, aki mindent elmagyarázott nekünk. Többek között azt sem rejtette véka alá, hogy csak 30 nap elteltével fizetnek, mert egy bizonyos titokzatos +hölgy+ az üzletközpontból csak egy hónap múlva utalja a pénzt a minket foglalkoztató ügynökségnek" - számolt be Bellantoni.

Poletti és Bellantoni megosztották a munkát. Mindketten beszámoltak arról, hogy áruházi sorstársaik között bizony sokan voltak, akik tisztességes szerződést reméltek. A tényfeltáró Mikulások szerint különösen felháborító, hogy zömében egyetemi hallgató fiatalokat alkalmaznak olyan munkára, amely az emberek zsebéből húzza ki a pénzt: gyerekeket kell elcsábítaniuk egy fényképhez, amely aztán a szülők zsebéből öt eurót húz ki.

"Bebizonyítottuk, hogy még egy képviselő is tud feketén munkát vállalni, hiszen senki semmit sem kérdezett. Az egyetlen remény, hogy a hivatalok ellenőrzéseket kezdenek, és igazoltatják a Mikulásokat" - mondta Poletti. Hozzátette: "jövő héten ismét ebben a jelmezben megyek egy másik áruházba. Majd meglátom, hogy megállítanak-e."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását