2024. április 19. - Emma

Gyorsabban öregszenek az élelemért küzdő állatok

Gyorsabban öregszenek az élelemhiány idején született, ezért a táplálékért korán harcra kényszerülő állatok - állítják az edinburgh-i és a cambridge-i egyetem kutatói.
2007. december 10. hétfő 13:02 - Hírextra

A Rum-szigeten élő gímszarvasok körében 35 éven át végzett vizsgálódás azt mutatta, hogy kevesebb utódot hagytak hátra és korábban pusztultak el azok a példányok, amelyek szűkölködtek táplálékban borjú korukban. Kirajzolódott az is, hogy koruk előrehaladtával egyre kisebb eséllyel élték túl a teleket azok a szarvasok, melyek élelemhiány idején születtek, mint azok, melyeknek születésekor bőségben volt a táplálék.

A születéskori testsúly és a kimúlási életkor között ugyanakkor nem találtak a tudósok összefüggést, ami szintén a táplálkozás és élethossz kapcsolatát támasztja alá.

A tanulmány az első, mely vadonélő állatok körében talált összefüggést az élettartam és a korai életszakasz táplálékellátottsága között.

A vizsgálat érdekessége, hogy embereknél ellenkező tendenciát feltételeznek, nevezetesen, hogy a nehezebb körülmények között felnövekedők élettartama hosszabb lehet.

Dan Nussey, az Edinburgh Egyetem biológia professzora, a kutatás egyik vezetője szerint a szarvasoknál a korai, születés körüli környezeti stressz megrövidíti az élettartamot és csökkenti a szaporodási képességet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását