2024. május 14. - Bonifác

Műtárgyak vécécsésze-alapanyagból

Vasárnap délben nyílik a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában a X. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium alkotásait bemutató tárlat - tájékoztatta az MTI-t szombaton Medgyesi Konstantin a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense.
2007. december 9. vasárnap 08:00 - Hírextra

A szóvivő kifejtette: a hódmezővásárhelyi kerámiagyárak immáron tizedik esztendeje évi többhetes együttes munkát biztosítanak hazai és külföldi keramikusoknak. A művészek kísérleti jelleggel használhatják a gyárakban rendelkezésre álló technikát.

Olyan anyagokkal is dolgozhatnak, amikkel a termelés már nem tud mit kezdeni, a keramikusok kreativitása azonban a holt matériából is értéket teremt. Ebben az esztendőben készült például művészeti alkotás a gyártás számára már teljességgel értéktelen szaniterből, abból az anyagból, mely egyébként a WC kagylók és a mosdók alapjául szolgál.

Egész Európában nincs még egy ilyen hely, mint Vásárhelyen, ahol ennyiféle anyagot művelhetnek meg a szakemberek. Nem véletlen, hogy Hódmezővásárhely városát úgy tartják nyilván szakmai körök, mint a kerámiaművészet kelet-közép-európai központját.

A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium az idén október 18-án zárt. A nagyközönség a vasárnap 12 órakor nyíló kiállításon találkozhat a 21 művész által felvonultatott ez évi kollekcióval. 2007 őszén öt nemzet alkotói - a magyar mellett japán, török, francia és amerikai művészek - ismerhették meg Hódmezővásárhely és a régió világát.

Idén az alkotóművészek kulcsmotívuma a levegő volt. Ennek szellemében készültek művek szél-kapuról, szélörvényről, szélházról, de láthatunk a kiállításon többek között kétfejű, gömbölyded idomokkal megáldott nőt kerámiából; ülő, kezében tekercset tartó Faludy Györgyöt; száradó ruha-motívumot és a török művész, Nurdan Arslan keze-munkájának köszönhetően a rabság-szabadság kettősségét feldolgozó madárábrázolást, mely az iszlám környezetben élő keramikusnak az emberi jogok fontosságát hangsúlyozó állásfoglalása is egyben.

A január 13-ig megtekinthető tárlatot Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a Wartha Vince Alapítvány elnöke rendezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását