2024. május 4. - Mónika, Flórián

Papírmadarakkal üzenték a békét

Több mint három ezer darumadarat hajtogattak Szegeden a Móra Ferenc Múzeum felhívására a lelkes gyermekek – tájékoztatta szombaton az MTI-t Szatmári Csilla.
2007. december 8. szombat 21:28 - Hírextra

A múzeum művelődésszervezője elmondta: a megyei közgyűjtemény munkatársai a japán kultúra hatását bemutató tárlathoz kapcsolódóan, egy ősi legendára építve hirdettek meg egy békeakciót. Október közepétől várták az origami darumadarakat a Kultúrpalotába. A cél csupán ezer daru lett volna, melyet békeüzenetként, illetve egy hirosimai kislány emlékére akartak eljuttatni a Távol-Keletre.
A szombati origami-nap-, és egyben az akció végére azonban már több mint háromezer madár jelképezte a szegediek békeszeretetét. Ezt több mint százhúsz méter hosszan füzérbe fűzték a múzeum munkatársai azért, hogy így küldjék ki az egykori kezdeményező japán kislány Sadako Sasaki szobrához. A kezdetben még egy ládányira tervezett daru helyett, már biztos, hogy több repül a messzi Japánba.

Sadako Sasaki kétéves volt, amikor szülővárosát, Hiroshimát atomtámadás érte. 1955-ig, tizenkét éves koráig jó erőnek örvendett. Akkor azonban az orvosok leukémiát állapítottak meg nála, amely az atombomba utóhatásaként jelentkezett.

A kórházban egyik barátnője egy ősi japán legendát mesélt Sadakonak, miszerint, aki ezer papír darumadarat hajtogat, annak valóra válik egy kívánsága. Sadako azt remélte, hogy ha elkészíti az origami madarakat, akkor meggyógyulhat, ezért nekilátott a munkának. A papírhajtogatást kórházi kezelése nyolc hónapja alatt egyetlen napra sem adta fel. Halála napjáig, 1955. október 25-ig 644 darab darumadarat sikerült elkészítenie.

Világszerte azonban a mai napig gyerekek ezrei hajtogatnak darumadarakat és küldik el Sadako szobrához békeüzeneteiket. Ehhez a szegedi gyerekek most nem kis teljesítménnyel csatlakoztak, hogy a legenda szerint teljesüljön egy közös kívánság, azaz legyen béke a földön.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását