2024. május 5. - Györgyi

Forma-1-es kémügyek: Lesz még ebből baj

A Forma-1-es kémügyeknek a 2008-as idényre is lehetnek kihatásai, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nem tisztázta véglegesen a McLaren-Mercedest, Renault-t pedig figyelmeztette, hogy büntetésre számíthat, amennyiben újabb terhelő bizonyítékok
2007. december 8. szombat 08:20 - Hírextra
A francia istállót csütörtökön nem büntette meg az FIA, de amint azt pénteken kifejtette, a Renault azért úszta meg az elmarasztalást, mert nem álltak rendelkezésre olyan bizonyítékok, melyek alátámasztották volna, hogy az elkövetett szabálytalanság befolyásolta a világbajnokság végkimenetelét.

A csapat korábban elismerte, hogy hozzájutott néhány titkos információhoz a rivális McLaren-Mercedes fejlesztési terveiből, de jelezte ezeket nem használta fel. A Renault mérnöke, Phil Mackereth előzőleg a McLarennél dolgozott, és a Renault tudta nélkül 2006 szeptemberében titkos adatokat tulajdonított el korábbi munkaadójától, melyeket feltöltött a francia gyártó számítógépeire. Amikor a Renault vezetése erről értesült, azonnali hatállyal megszüntette Mackererth munkaviszonyát, a fejlesztési adatokat törölte a számítógépeiről és a történtekről értesítette az FIA-t, illetve a McLarent.

A Renault folyamatosan egyeztetett a McLarennel illetve az FIA-val az ügyben, a bizalmas adatokból pedig - állítása szerint - semmit sem használt fel. Ennek igazolására az istálló független szakértőkkel vizsgáltatta az autókat és a számítógépes rendszert.

Ezzel együtt az FIA pénteken közölte, a felmentés nem végleges, újabb bizonyítékok felmerülése esetén más döntés születhet.

A rivális McLaren-Mercedes szeptemberben elvesztette az összes, addig szerzett pontját az idei konstruktőri versenyben, valamint 100 millió dolláros büntetést kapott, mert Nigel Stepney, a Ferrari fejlesztésekért felelős korábbi mérnöke 780 oldalas dokumentumot adott át Mike Coughlannek, a McLaren-Mercedes azóta már menesztett vezető mérnökének, a wokingi csapat pedig - az FIA álláspontja szerint - felhasználta az információkat.

Az ellenőrzés ezzel együtt folytatódik, a McLaren-Mercedes 2008-as autóit is érinti. A szakemberek arra keresik a választ, hogy az új fejlesztésekben felhasználtak-e valamit a Ferrari-dokumentumokból. Jól értesültek azt várták, hogy az FIA pénteken esetleg lezárja az ügyet, de a hozzá eljutott jelentés alapján ezt egyelőre nem tette meg. Sőt, arról döntött, február 14-én Párizsban összeül a szövetség motorsport világtanácsa, hogy megvitassa a jelentést.

"Nem tartanánk újabb meghallgatást, nem hívnánk ismét össze embereket a világ minden tájáról, ha nem volna rá okunk" - közölte Max Mosley, az FIA elnöke.

A szövetség vezetője még hozzátette, a McLaren és a Renault ügye koránt sincs azonos súlycsoportban.

"Utóbbi mindössze négy rajzról szól, melyek közül három teljesen irreleváns" - magyarázta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását