2024. április 27. - Zita

Hiteltelenül jobb

A karácsonyi ajándékok vásárlásakor kevesebb figyelmet fordítanak a vevők arra, hogy eltegyék a blokkot, vagy a felvett hitel feltételeit körültekintően végigolvassák, pedig az ünnepek előtt nemcsak a vásárlások száma nő, hanem a szabálytalanságoké is - f
2007. december 6. csütörtök 14:57 - Hírextra
A blokkot azért kell minden vásárlás után eltenni, mert csak ennek ellenében köteles a kereskedő figyelembe venni a reklamációt. Minden esetben meg kell kapni a vevőnek a magyar nyelvű használati utasítást is, ha ezt nem adják a termékhez, akkor kérni kell - áll a tájékoztatóban.
Érdemes tudni, ha a megvásárolt ajándékot csak azért viszi vissza a vásárló, mert annak nem tetszett a színe, vagy nem volt jó a mérete, például egy ruha esetében, de minőségi kifogás nincs, akkor a kereskedő döntésétől függ, hogy azt kicseréli-e, jogszabály ugyanis nem kötelezi erre.

Minőségi kifogás esetén a vevő ragaszkodjon ahhoz, hogy vegyenek fel jegyzőkönyvet, amelyben szerepel a vásárló neve, címe, milyen terméket, mikor és mennyiért vett, mit kifogásolt és mikor jelentette be a hibát, valamint milyen módon és mikorra javítják meg vagy cserélik ki a terméket. Amennyiben a kereskedő nem akar jegyzőkönyvet felvenni, a vevő írja be panaszát a vásárlók könyvébe - tanácsolja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Ünnepek előtt a felvett áruhitelek száma is emelkedik. Annak elenére, hogy ez hosszú elkötelezettséggel jár, a vásárlók többsége nincs tisztában a hitelfelvétel feltételeivel, és csak később szembesül annak hátrányaival. Manapság már könnyű hitelhez jutni, de nem árt az óvatosság a kamatok miatt többet kell visszafizetni, mint amennyi pénzt hitelbe felvett az igénylő.
Ezért mindig érdemes megnézni a hitelhez tartozó teljes hiteldíjmutatót (THM-t), amely a hitelszerződés éves költségeinek mértékét tartalmazza. Ennek segítségével könnyen összehasonlíthatók az azonos futamidejű hitelek. Azonban a THM sem tér ki mindenre, például a késedelmi kamat mértékére, az előtörlesztés díjára vagy az esetleges biztosítási díjakra. Ezekre érdemes külön rákérdezni.

A folyószámlahitel esetében a bank lehetővé teszi, hogy egy bizonyos összeg erejéig akkor is felvehető legyen a pénz a bankszámláról, amikor erre már nincs fedezet. Azonban a folyószámlahitel kamatai magasak, ezért a hitelfelvétel előtt alaposan át kell gondolni, hogy mekkora az az összeg, amit havonta képes visszafizetni a hitelfelvevő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását