2024. május 2. - Zsigmond

Koronás köztársasági elnök

Sólyom László köztársasági elnök vezetésével csütörtökön ülést tartott a Szent Korona Testület. A testület ülésén a korábbi évekhez hasonlóan ismét napirenden szerepelt a Szent Koronát és a koronázási ékszereket érintő jogszabályok és szabályzatok felülvi
2007. december 6. csütörtök 15:01 - Hírextra
A kommüniké kitér arra, hogy a kormány 2006. november 20-i határozata alapján a kulturális és az igazságügyi miniszternek idén március 31-ig felül kellett volna vizsgálni a Szent Koronára és a hozzá tartozó jelvényekre vonatkozó hatályos jogszabályokat, és szükség esetén intézkedési javaslatokat tenni a kormánynak.

A Szent Korona Testület a meghívottként jelen lévő Hiller István oktatási és kulturális miniszter rövid beszámolója alapján megállapította, hogy a kormányhatározatban, illetve a Szent Korona Testület tavalyi ülésén hozott határozatban foglalt célok nem teljesültek. Ezért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök útján ismét felkérték az oktatási és kulturális, valamint az igazságügyért felelős minisztereket, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársával együttműködve 2008. március végéig készítsenek összeállítást a Szent Koronára és a koronázási ékszerekre vonatkozó érvényben lévő szabályokból - közölte az elnöki hivatal.

A testület tavaly decemberi ülésén döntött egy szakértői-tudományos bizottság felállításáról, amely a Szent Koronával és a koronázási ékszerekkel kapcsolatos szakmai kérdésekben segítené a Szent Korona Testület munkáját. A bizottság összetételére Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tett előterjesztést.

A mostani döntés alapján a bizottság tagja lesz Marosi Ernő (Magyar Tudományos Akadémia), a bizottság elnöke, Lovag Zsuzsanna (az Iparművészeti Múzeum volt főigazgatója), Tóth Endre (Magyar Művészeti Múzeum), Kiss Etele (Magyar Művészeti Múzeum), Takács Imre (az Iparművészeti Múzeum volt főigazgatója), Varga Péter (ötvös-restaurátor, Iparművészeti Múzeum), Járó Márta (vegyész, Magyar Nemzeti Múzeum). A bizottság tagjait a testület határozata alapján a köztársasági elnök fogja felkérni.

A Szent Korona Testület elnöke Sólyom László, tagjai: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását