2024. március 29. - Auguszta

Szűréssel az életért

A tervek szerint 150-200 ezer ember megy el többek között bőrrák, vércukorszint, koleszterin-, testzsír-százalék szűrésre, illetve vérnyomásmérésre, ortopédiai, szemészeti, vagy hallásvizsgálatra, prevenciós tanácsadásra a Miniszterelnöki Hivatal által in
2007. november 3. szombat 15:02 - Hírextra
Erről Budai Bernadett kormányszóvivő számolt be szombaton a Budapesti Körcsarnokban, ahol megkezdődött a Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden folytatódó és december 15-én Székesfehérvárott befejeződő program.

A szóvivő közlése szerint a program szemléletváltást is előirányoz, vagyis hogy minél többen vegyék igénybe az egészségmegőrzés szempontjából kiemelt fontossággal bíró szervezett szűrést.

Hozzáfűzte, jelenleg Magyarország az egyetlen olyan európai uniós tagállam, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását figyelembe véve három daganatos betegségcsoportra, mellrákra, méhnyakrákra és vastagbélrákra vonatkozóan is bevezette a szervezett szűrést.

A szombaton Dobó Kata színművész és Hevesi Tamás énekes házigazdai közreműködésével megkezdődött program más módon is népszerűsíti a szűrések igénybevételét - városonként középiskolák diákjai részvételévelt szerveznek vetélkedőt, ismert sportolók, művészek és más közéleti személyiségek csapatkapitányi felkérésével, hogy ki tud több embert szervezni a szűrésprogramban való részvételre.

A programok helyszínére érkezők saját szűrési füzetecskét kapnak, amelyben rögzíthetik, milyen szűrésen, milyen tanácsadáson vettek részt.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai a szív- és érrendszeri megbetegedések szűrése érdekében egyetlen csepp vérből mérik meg a koleszterinszintet, ezen kívül testzsír-százalékot és vérnyomást is mérnek.

Az ÁNTSZ szakemberei a szűréseken túl járványokkal, védőoltásokkal és a helyes táplálkozással kapcsolatban is hasznos információkat adnak az érdeklődőknek.

Péterfia Éva, az Országos Tisztiorvosi Hivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg egyetlen ország sincs a világon, ahol szervezett szűrést biztosítanának a már szintén népbetegségnek számító csontritkulás megelőzésére.

Budai Bernadett elmondta, hogy a Miniszterelnöki Hivatal, valamint szakmai és civil szervezetek együttműködéseként létrejött Szűréssel az Életért Program 16 millió forintba kerül rendezvényenként és reklámra, népszerűsítésre 247 millió forintot szántak.

A 10-től 18 óráig zajló rendezvényeken folyó szűrővizsgálatok ugyanúgy vizitdíj mentesek, mint amikor az állampolgárok az ÁNTSZ-től kapnak értesítést szervezett szűrésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását