2024. április 29. - Péter

MSZP: Jó a rövid szakképzési idő

Botka Lajosné (MSZP) arról beszélt, hogy néhány szakképző intézmény lerövidíti az érettségi utáni szakképzési időt, ez jó a gyermeknek, az iskolának, az államnak. Mint mondta, az ilyen típusú képzésekhez normatívát rendelnének egy módosító indítvánnyal.
2007. december 4. kedd 18:28 - Hírextra

Az egyik módosító indítvánnyal támogatást biztosítanának arra, hogy 1-4. osztályig maradjanak meg a kistelepülések iskolái, illetve az óvodák. Botka Lajosné azt mondta, támogatást kér egy új Tisza-híd kiépítésének tanulmánytervéhez is.

Kovács Zoltán (Fidesz) ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a normatívák 2006 óta nem nőttek, sőt reálértéken csökkentek, és vannak olyan oktatási normatívák, amelyek nominál értéken is csökkentek. Úgy vélte, a jövő évi büdzsé hasonló a tavalyihoz, vagyis a legrászorultabbaknak nem nyújt támogatást, míg az önkormányzatok központi költségvetési támogatásai 9 százalékkal csökkennek.

Gyenesei István független képviselő azt mondta, mintegy 50 milliárd forinttal emelkedik az önkormányzatok működési támogatása, de ez nem fedezi a költségeiket.

Vitányi István (Fidesz) szerint a bíróságok már 2007-ben is jóval kevesebb pénzt kaptak, mint amennyit kértek, jövőre két beruházás befejezésére és három bíróság rekonstrukciójára lesz lehetőség. Mint mondta, több vidéki bíróságot is fel kellene újítani, de erre a törvényjavaslat nem biztosít forrást. Az ellenzéki képviselő választókerülete, a Hajdú-Bihar megyei térség támogatása kapcsán közölte: a kormány csak szóban harsogja a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatását.
Tatai-Tóth András (MSZP) szerint a 17 éve kialakult önkormányzati finanszírozás, különösen az oktatás finanszírozása radikális megújításra szorul. A források elosztásakor a nagyvárosok győznek, a kistelepülések sokszor vesztesei a forráselosztásnak. Ezen próbálunk módosító indítványokkal javítani - mondta.

Gegesy Ferenc (SZDSZ) arról beszélt, hogy az önkormányzatok működési feltételeire szánt forrás jövőre 5 százalékkal nő, ami megfelel az inflációnak. A támogatások szétosztásában a települések között lehetnek vitatható elemek - fűzte hozzá.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását