2024. április 29. - Péter

Átvehetik a kórházat

A pályázatban szereplő pénzügyi feltételek teljesítése esetén akár az egri önkormányzat is átveheti a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház üzemeltetését - jelentette ki kedden Gyöngyösön a Heves Megyei Önkormányzat szocialista frakciójának vezetője.
2007. december 4. kedd 17:28 - Hírextra

Az erről szóló önkormányzati döntés esetén a megye visszavonja az üzemeltetésre kiírt pályázatot - idézte fel a megyegyűlés döntésében szereplő módosítást Hiesz György.

Ugyanakkor Pál György, az egri képviselő-testület szocialista frakciójának vezetője úgy vélekedett a sajtótájékoztatón, hogy többségi jobboldali képviselőket egyrészt politikai blöff, másrészt naiv lelkesedés vezette, amikor a kórház átadását kezdeményezték a megyei önkormányzatnál.
A sajtótájékoztatóra azt követően került sor, hogy a szocialista vezetésű Heves Megyei Közgyűlés november 30-án pályázatot írt ki a megyei kórház működtetésére.

Előtte egy nappal viszont a jobboldali többségű egri önkormányzat kezdeményezte az intézmény átvételét. Egyben deklarálták, hogy a város továbbra is önkormányzati fenntartásban üzemeltetné a kórházat.

Hiesz György a mostani sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a pályázati feltételek között, például 600 millió forintnyi letét szerepel, illetve azt is vállalnia kell az üzemeltetőnek, hogy hét év alatt 7 milliárd forintot költ az intézmény fejlesztésére. Az átadásra akkor nyílik lehetőség, amennyiben ezen feltételek teljesítését testületi döntés keretében vállalja az önkormányzat.

Pál György felidézte, hogy a város önkormányzati koncepciója szerint az egri önkormányzat jövőre visszalép számos önként vállalt önkormányzati feladat működtetéséből, mert nem tudja finanszírozni azokat.

Az átvétellel járó kiadások pedig veszélyeztetnék az uniós pályázatok önerejének kifizetését is - szögezte le a szocialista politikus.

Sebes Gábor, a kórház igazgatója korábban számos fórumon elmondta, hogy az 500 millió forintnyi adósságot cipelő kórház, a következő fél évtizedben, csak az ellátás szinten tartása érdekében 2-8 milliárd forint befektetését igényli.

A fenntartó megyegyűlés ebben a helyzetben döntött a funkcionális privatizáció, vagyis a tőkebevonás érdekében a pályázat kiírásáról. A döntés ellen hevesen tiltakozott a Fidesz Polgári Frakció és több civil szervezet demonstráción követelte a határozati javaslat visszavonását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását