2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A demokrácia legyőzte az egypártrendszerű gondolkodást

A demokrácia legyőzte az egypártrendszerű gondolkodást - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton Budapesten, a romániai EP-választásokon frissen mandátumot szerzett Tőkés Lászlóval közös sajtótájékoztatóján.
2007. december 2. vasárnap 07:58 - Hírextra

"Kiderült, hogy igenis a magyarokat érdekeltté lehet tenni abban, hogy elmenjenek választani. Kiderült, hogy igenis Erdélyben is demokratikus érzelmű magyarok élnek, akik szeretik, ha van miből választaniuk és ha van értelme elmondaniuk véleményüket. Kiderült számomra, hogy nem lehet a megosztás vádjával diszkreditálni a vélemények szabad ütköztetését" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: nem fogadja el a beavatkozás vádját, "provincializmus és butaság" az európai parlamenti választások kapcsán beavatkozásról beszélni. Minden, ami Erdélyben történik, az fontos a magyarországiaknak és minden, ami Magyarországon történik, az fontos az erdélyieknek - tette hozzá.

A magyarországi politika a romániai EP-választásokon világos útmutatást kapott arról, hogy mit tekintenek célnak a romániai magyarok. Az RMDSZ és Tőkés László programjában is szerepelt a határokon átívelő nemzetegyesítés, a magyar egyetem, a hivatalos nyelvhasználat ügye, az autonómia és az egyházi javak visszaadása - mutatott rá Orbán Viktor.

Az MTI azon kérdésére, hogy a Fidesz támogatta-e anyagilag Tőkés László kampányát, a pártelnök elmondta: a törvények értelmében a magyar pártok nem támogathatnak pénzügyileg külföldi kampányokat, a Fidesz a törvények betartását tartja a legfontosabbnak. De a választások lezárta után szívesen támogatják Tőkés Lászlót - tette hozzá.

Tőkés László királyhágó-melléki református püspök elmondta: betartották a román törvényeket, nem kaptak magyar önkormányzatoktól sem támogatást. Az egyház-támogatási pénzeknek nincs semmi közük a kampányhoz - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy évek óta igyekeznek a magyar kormány által lecsökkentett támogatási pénzeket pótolni, pályáznak, baráti önkormányzatokhoz fordulnak, ennek azonban semmi köze az európai parlamenti választásokhoz.

Tőkés László a sajtóértekezleten ugyanakkor köszönetet mondott Orbán Viktornak és a Fidesznek "azért a támogatásért, amelyet európai és nemzeti szellemben nyújtottak". Hozzátette, hogy a választási eredményt közös sikernek tekinti.

A politikus hangsúlyozta: az Európai Parlamentben a néppárti frakció tagja lesz és szeretne együttműködni az RMDSZ-szel is, különös tekintettel a jövő évi romániai parlamenti választásokra. Határokon átnyúló nemzeti összefogást szeretne megvalósítani - húzta alá.

A múlt vasárnapi román európai parlamenti választások végleges eredményei szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség két képviselője és Tőkés László független jelölt egyaránt bejutott az európai törvényhozásba.

Az RMDSZ 282.929 szavazatot kapott, ami a leadott voksok 5,52 százalékának felel meg. Tőkés Lászlóra a szavazati joggal rendelkezők közül 176.533-an adták voksukat, s ezzel a független jelölt a szavazatok 3,44 százalékát szerezte meg. Mind a három magyar képviselő a néppárti padsorokban foglal majd helyet.

A távirati iroda pénteken írt arról, hogy Tőkés László Esztergom önkormányzatától kért pénzt még nyár végén. A város egymillió forintot jóváhagyott a püspöknek, de kikötötte, hogy a pénzt az egyházkerület nem használhatja Tőkés László választási kampányára. Az összeget még nem utalta át az önkormányzat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását