2024. április 26. - Ervin

A Fidesz igen, az MSZP-SZDSZ nem

A Fidesz aláírta, az MSZP és az SZDSZ viszont nem, az az úgynevezett politikai tanúvallomást, amelyet az MDF elnöke tett közzé és szignált pénteken a Gripen vadászgépek beszerzése kapcsán. Pokorni Zoltán, aki ma a Fidesz alelnöke, az érintett időszak párt
2007. november 30. péntek 20:19 - Hírextra
Az MSZP PR akciónak minősítette az MDF kezdeményezését, az SZDSZ szerint pedig az ügy az igazságszolgáltatásra tartozik.

Az MDF elnöke pénteken szólította fel politikai tanúvallomásra a parlamenti pártok elnökeit. Dávid Ibolya szerint, aki maga is aláírta a nyilatkozatot komoly, nemzetközi szintű korrupciós gyanúba keveredtek a magyar pártok a svéd Gripen-vadászgépek beszerzése ügyében.


2001-ben nemzetbiztonsági, nemzetgazdasági, mind pedig katonai szempontból a legkedvezőbb döntés született a svéd vadászrepülőgépek bérlésével kapcsolatban - olvasható a korábbi Fidesz elnök nyilatkozatában. Pokorni Zoltán a vadászgépekről szóló döntés meghozatalkor - 2001 májusa és 2002 júliusa között - volt a párt vezetője. A politikus nyilatkozatában igazolja, hogy az általa vezetett párt, illetve politikusai semmilyen formában nem kaptak illegális pénzügyi támogatást a Gripen-vadászgépek beszerzése kapcsán. Amennyiben mégis kiderülne, hogy az általa korábban vezetett párt kapott ilyen támogatást, akkor személyes felelősséget vállal, és azonnali hatállyal lemond pártvezetői tisztségéről - zárul a közlemény. Pokorni Zoltán jelenleg a Fidesz alelnöke.


Dávid Ibolyának, aki az Orbán-kormány igazságügy-minisztere volt lehetősége, sőt kötelessége lett volna szólni, amikor valóságos közbeszerzés nélkül döntött az akkori kormány a Gripenek megvásárlásáról - mondta pénteken a Független Hírügynökségnek az MSZP szóvivője. Nyakó István hozzátette: ha az MDF elnökének lelkifurdalása van, attól még az MSZP nem kíván részt venni az ellenzéki párt PR akciójában. Az MSZP távol az akkori döntésektől ellenzékben volt 1998 és 2002 között - emlékeztetett a szóvivő. A szocialisták nem akarnak részt venni ebben a "kutyakomédiában" - tette hozzá Nyakó István.

Az SZDSZ érti, de nem fogadja el Dávid Ibolya kezdeményezését. A liberálisok hat éve ellenezték és most sem értenek egyet a Gripenek beszerzésével - olvasható az SZDSZ közleményében. A liberálisok szerint nem a pártoknak, hanem a független igazságszolgáltatásnak van teendője ebben az ügyben. Az SZDSZ ugyanakkor választ vár arra, hogy az MDF elnöke, az akkori kormány igazságügyi minisztereként milyen nemzetközi szerződéseket készített elő a Gripen-vásárlások érdekében, illetve mit tett a közbeszerzés jogszerűségének biztosítása érdekében. Tárja a nyilvánosság elé az MDF korábbi támogató döntésének szakmai hátterét és indokait, hiszen a döntés meghozatalakor az MDF semmi kivetnivalót talált az ügyletben - zárul az SZDSZ közleménye.

Az MDF elnöke pénteken szólította fel politikai tanúvallomásra a parlamenti pártok elnökeit. Dávid Ibolya szerint, aki maga is aláírta a nyilatkozatot komoly, nemzetközi szintű korrupciós gyanúba keveredtek a magyar pártok a svéd Gripen-vadászgépek beszerzése ügyében.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását