2024. április 26. - Ervin

Nemzeti Emlékhely Székesfehérváron?

A székesfehérvári középkori királyi bazilika romjai fölött kialakítandó Nemzeti Emlékhely terveit bírálja a művészettörténész és régész szakma egy része, emiatt sokan attól tartanak, a város eleshet az európai uniós támogatástól.
2008. április 23. szerda 08:02 - Hírextra

A kérdésről a Királyi séta kiemelt projekt megvalósításának előkészítését koordináló Viniczai Tibor (MDF) alpolgármester, és a városi közgyűlés jobboldali frakciójának vezetője, Cser-Palkovics András (Fidesz) is kedden tartott sajtótájékoztatót.

Az alpolgármester az előzményekről elmondta: a méltó Nemzeti Emlékhely kialakítása része a Királyi séta kiemelt projektnek, amelynek keretében felépül a középkori Fehérvárt bemutató makettváros, elkészül egy történelmi kalandpark, s az emlékhely első üteme.

A kiemelt projekt megvalósítására 2,3 milliárd forint, részben európai uniós támogatást nyert a város. Ebből az összegből 1 milliárd forint jut a Nemzeti Emlékhely kialakítására: a rommező védelmére, a bazilika rekonstrukciós szelvényének felépítésére, továbbá a romok fölötti síkon egy új városi tér kialakítására.

A tervnek a lefedésre vonatkozó részével egyetértettek a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakemberei, a rekonstrukciós szelvénnyel kapcsolatban azonban voltak ellenvetéseik. Egyebek között túl magasnak találták a 40 méteres magasságot, s attól tartottak, hogy a szelvény megváltoztatja a barokk belváros képét, továbbá nem tudni, valóban hűen érzékelteti-e az eredeti részletet.

Viniczai Tibor szerint ez alaptalan aggodalom, a tervező elgondolása viszont jól érzékeltetné az 1018-tól épült koronázó templom monumentalitását.

A felépítmény pontos tervét még egyszer a tervtanács elé viszik, de a végső változat kidolgozásába társtervezőt is bevonnak. Ez azonban nem hátráltatja, hogy a projekt május 28-án aláírásra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elé kerüljön.

Cser-Palkovics András, a közgyűlés jobboldali frakciójának vezetője sajtótájékoztatóján bejelentette: frakciója a csütörtökön tartandó közgyűlésen részletes tájékoztatást kér arról, hol tart a projekt előkészítése. Mint mondta, Székesfehérvárnak és a nemzetnek régi álma a méltó Nemzeti Emlékhely megvalósítása, s annak meg is kell történnie.

Viniczai Tibor az MTI kérdésére azt mondta: a közgyűlésen részletes tájékoztatón számolnak be a Királyi séta projekt előkészítéséről. Székesfehérvár pedig nem fogja elveszíteni az uniós támogatást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását