2024. május 3. - Tímea, Irma

Vita az egri kórház működéséről

Eger városa átvállalná a Heves Megyei Közgyűléstől az egri kórház üzemeltetését a működtetés tervezett privatizációjának megakadályozása érdekében - jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Egerben a város jobboldal által támogatott "lokálpatrióta" polgárm
2007. november 29. csütörtök 06:55 - Hírextra

Habis László szerint megfelelő szakmai vezetés és a pályázati források felhasználása mellett biztosítani tudja a város az intézmény biztonságos működését.

Mint azt Hiesz György, a szocialisták megyegyűlési frakciójának vezetője, az MSZP sajtótájékoztatóján elmondta: a szocialisták szerint a javaslat nem más, mint "egy megzsarolt polgármester Budapestről irányított politikai blöffje".

Mindez annak kapcsán hangzott el, hogy a Heves Megyei Közgyűlés szocialista vezetése a testület pénteki ülésén napirendre kívánja tűzni a kórház működtetéséről szóló pályázatot.

A Fidesz sajtótájékoztatóján Pesti Imre, a párt egészségpolitikusa a 1552-es török ostromhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet.

Csak most nem a török ellen, hanem egy "pénzzel és furmánnyal" támadó gazdasági társaság ellen kell védekezni Egerben - tette hozzá.

A megyegyűlési pályázat a kiskunhalasi, a hatvani és a gyöngyösi kórházakat működtető, az egészségügyi rendszer átalakítása során "rablóprivatizátorként működő" Hospinvest számára készült - jelentette ki.

Közlése szerint ez a cég eddig egyik intézmény működtetésének átvétele után sem teljesítette a vállalásait. Sőt, színre lépését követően tömeges elbocsátásokra és ágyszámcsökkentésekre került sor, illetve elmaradtak a beígért fejlesztések.

Vagyis a 24. órában vagyunk; nem szabad hagyni, hogy "konkvisztádorok martalékává" váljon a kórház - mondta a politikus.

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke az elhangzottakra reagálva teljesen meglepőnek nevezte Habis László javaslatát. A párt sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a november 21-én, a város vezetőjével folytatott intézményfenntartói egyeztetésen fel sem merült ez az ötlet, sőt Habis László elvállalta, hogy tanácskozási joggal részt vesz a pályázatok bírálatát végző bizottságban.
A politikus a továbbiakban cáfolta, hogy a Hospinvestre alakítanák a tenderkiírást. Ugyanakkor a pályázónak szigorú feltételeknek kell megfelelnie, hiszen csak így biztosítható a mintegy 200 ezer beteg felelős ellátása.

A kritériumok között szerepel, hogy a nyertes átvállalja az intézmény 500 millió forintos adósságát, minimum 600 millió forintnyi likvid tőkével rendelkezik, 100 millió forintot fizet a működtetés jogáért, és vállalja hét év alatt hétmilliárd forint beruházását - ismertette a tervezetet az elnök.

Hiesz György, aki Gyöngyös polgármestere is egyben, azt ajánlotta Pesti Imrének, hogy először azoknál a fideszes polgármestereknél emeljen kifogást, akik már Heves, Aszód vagy Zirc esetében magánkézbe adták korábban önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményeik vagyonkezelését.

Ugyanakkor kifogást emelhet például a Borsod-Abaúj-Zemplén vagy a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatok fideszes vezetésénél is. Ugyanis az általuk fenntartott megyei kórházak magánbefektetőkkel közösen indultak korábban több kórház funkcionális privatizációs pályázatán - sorolta a példákat a szocialista politikus.

Egyben közölte, hogy a Hospinvest a gyöngyösi kórház működtetése során időarányosan teljesítette a szerződési feltételeket.

Nagy Imre, Eger korábbi szocialista polgármestere, a város országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón az állítólagos "a politikai zsarolásáról" szárnyra kapott hírek kapcsán szolidaritásáról biztosította Habis Lászlót.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását