2024. május 4. - Mónika, Flórián

Palesztin állam jövőre?

A magyar külügyi tárca üdvözli az annapolisi Közel-Kelet Konferencia eredményeit, amely elvezethet az izraeli-palesztin megegyezéshez; ennek következtében létrejöhet a "független, szuverén és szomszédjaival békében élő" palesztin állam - közölte a tárca s
2007. november 29. csütörtök 06:50 - Hírextra

Szelestey Lajos közleményében kiemelte: hét év óta ez volt az első olyan kezdeményezés, amely egy asztalhoz ültette az izraeli és a palesztin vezetőket, valamint a régió országainak külügyminisztereit annak érdekében, hogy az izraeli-palesztin konfliktust tárgyalások útján lezárják, amivel megvethetik a térségben az átfogó béke alapjait.

A szóvivő kitért arra, hogy az amerikai vezetés az elmúlt hónapokban következetesen kitartott a konferencia mellett, bízott az izraeli és palesztin vezetés béke és megegyezés melletti elkötelezettségében. Annapolis-ban a térség arab államai egységesen jelen voltak és egyértelműen kifejezték elkötelezettségüket nemcsak az izraeli-palesztin béke, de az izraeli-arab közeledés mellett is - áll a közleményben.

A kommüniké kitér arra, hogy az Európai Unió és Magyarország is segítette az annapolisi konferencia megszervezését, és a jövőben is mindent megtesz az ott elindított közeledés sikerre vitelében. A kialakult helyzetet a december 10-én Brüsszelben összeülő külügyminiszteri tanács (ÁKÜT) értékeli majd, egyben meghatározza az Annapolis utáni időszak legfőbb teendőit, céljait.

A Párizsban december 17-ére összehívott nemzetközi donorkonferencia is ebbe a folyamatba illeszkedik, amelynek fő célja a nemzetközi közösség mozgósítása, annak érdekében, hogy a Palesztin Hatóság minél több pénzügyi támogatáshoz jusson egy működőképes állam létrehozásához. A konferencián Magyarország lehetőségeihez képest felajánlást is szeretne tenni - közölte Szelestey Lajos az MTI-vel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását