2024. április 18. - Andrea, Ilma

Ifjú szakemberek versengenek

Négy egyetemen és egy főiskolán mérhetik össze a tudásukat hétfőn azok a nappali tagozatos diákok, akik bejutottak a TézEUsz 2011 középdöntőjébe. A Külügyminisztérium vetélkedőjén a fiataloknak olyan témákban kell véleményt mondaniuk, amelyekkel Magyarors
2007. november 26. hétfő 06:45 - Hírextra
Tanulmányi versenyre hívta szeptemberben a felsőoktatásban tanuló diákokat a Külügyminisztérium. A Tézisek az EU-elnökségi stratégiához, vagyis rövid nevén a TézEUsz 2011 elnevezésű program célja, hogy bevonja a diákokat azokba a kérdésekbe, amelyek nagy valószínűséggel napirendre kerülnek majd 2011-ben, a magyar EU-elnökség ideje alatt.

A háromfordulós verseny első részében a diákok öt téma közül választhattak, amelyekről esszét kellett írniuk. Ezek között szerepeltek például a lisszaboni stratégia első tíz éve utáni kihívások, az unió bővítési politikája, az EU 2013 és 2020 közötti pénzügyi terve, a Kiotói Egyezmény utáni energiapolitika, valamint a kontinens elöregedése. A versenyzőknek ki kellett fejteniük, hogy adott területen milyen meghatározó tendenciákkal, kihívásokkal kell majd szembenéznie a magyar diplomáciának 2011-ben, és ki kell térniük a szóba jöhető, javasolt megoldási alternatívákra is.

A verseny első, írásbeli fordulójára a beérkezett pályamunkák szerzői közül 74-en jutottak a középdöntőbe. Ezeket hétfőn tartják öt Európai Tanulmányi Központban, vagyis a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán. A diákoknak ezúttal szóban kell bemutatniuk a pályamunkájukat, és meg kell védeniük az álláspontjukat a szakmai zsűri előtt. A középdöntőkből 25-en jutnak tovább, ők jövő tavasszal mérhetik össze a tudásukat az országos döntőben.

A verseny első három helyezettje 200, 150, illetve 100 ezer forintos pénzjutalmat kap. Az országos döntőbe jutott első öt pályázó kétnapos brüsszeli szakmai utat nyer, amelynek során találkoznak a Magyar Köztársaság Állandó EU-képviselete és az Európai Bizottság munkatársaival, illetve európai parlamenti képviselőkkel.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását