2024. május 12. - Pongrác

Támadnak a dánok!

Irodalmi estet tartanak a dán irodalom nagyasszonyának tekintett Karen Blixenre emlékezve a dán kulturális hónap keretében a jövő héten Budapesten - közölte a Dánvázió programját szervező Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az MTI-vel.
2007. november 24. szombat 10:34 - Hírextra

"A maszkodról ismerlek fel" címmel november 28-án, szerdán Karen Blixenről beszélget Tönkő Vera, a Park Kiadó szerkesztője Kertész Judit műfordítóval és könyvkiadóval. Az író műveiből Kováts Adél olvas fel részleteket, majd a szerző életéről készült dokumentumfilmből kaphatnak ízelítőt az érdeklődők.

Mint az összegzésben olvasható, Karen Blixen extravagáns alakját és életét a Távol Afrikától című filmből ismerte meg a világ. Cseppet sem kevésbé izgalmas írói pályája a filmben ábrázolt sorscsapások, a kávéfarm csődje és szerelme halála után kezdődött csak el. Egyedülálló életműve a dán bárónőt mára a világirodalom klasszikusává avatta. Hívei közé olyan hírességek is tartoztak mint Arthur Miller, Orson Welles és Hemingway, aki a Nobel-díj átvételekor azt nyilatkozta, hogy Karen Blixen jobban megérdemelte volna az elismerést, mint ő.

A Hét fantasztikus történet Karen Blixen fő műve, legutóbbi kiadásának borítótervét nem más, mint a dán királynő készítette. Afrikából hazatérve, otthona csendjében az író azokat az egzotikus meséket írta le, amelyekkel kenyai farmján szórakoztatta a hozzá betérő vendégeket, elsősorban szerelmét, Denys Finch Hattont. Afrika hálából ma is őrzi emlékét: egykori kávéfarmja területét Kenyában Karenföldnek nevezték el.

A Dánvázió programsorozatának keretében vasárnap, november 25-én komolyzenei koncertet rendeznek a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol Carl Nielsen F-dúr vonósnégyese hangzik el, a Green Apple vonósnégyes előadásában. Hallhatja továbbá a közönség Knut Nystedt, Terje Aarset, Christian Mondrup, Oluf Ring, valamint Kodály Zoltán, Bárdos Lajos és Karai József műveit is, a Budapesti Bartók Kórus tolmácsolásában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását