2024. május 2. - Zsigmond

Plakátmagányban ázó kiállítás

A fogpasztától a luxusvonaton és a hajójegyen át egészen a báli meghívók hirdetményéig, az 1885 és 1945 közötti időszak művészi plakátjai láthatók a nagykanizsai Magyar Plakát Házban megnyílt új kiállításon - mutatta be a tárlatot az MTI-nek az intézmény
2007. november 23. péntek 09:11 - Hírextra

Az ország egyetlen plakátmúzeuma a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal közösen hozta létre Az utca képeskönyve címet viselő kiállítást - tájékoztatott Kőfalvi Csilla igazgató.
Hozzátette: a hatvan éven átívelő korszakból a háborúk ellenére megmutatkozó szépséget kívánták érzékeltetni az utcai falragaszokkal és a néhány, miniplakátnak is felfogható vendéglői, kávéházi számolócédulával. A tárlat az egykor rangos kereskedőváros, Nagykanizsa múltjára is emlékeztet.

A nagykanizsai bemutatón 58 eredeti és 21 reprint nyomat látható a tárlókban, illetve a speciális hirdetőoszlopokon. A hirdetmények többsége a szecesszió, az art deko vagy a historizmus jegyében készült, alkotóik a korszak legnagyobb művészei voltak. Látható például Benczúr Gyula 1885-ből származó falragasza, Bíró Mihály, Faragó Géza és Berényi Róbert nem egy alkotása - részletezte az intézmény vezetője.

Az utca képeskönyve című plakátkiállítás február 29-ig látható Nagykanizsán, az alig egy éve megnyitott és ingyenesen látogatható Magyar Plakát Házban.

A Hevesi Sándor Művelődési Központ tagintézményeként a város fenntartásában működő múzeum az egykori belvárosi magtár felújításával jött létre. A több mint 200 millió forintos uniós támogatással megújult épület megtartotta műemléki szerkezeteit is.

Kőfalvi Csilla elmondta: a tavaly szeptemberi nyitás óta eltelt idő alatt kétezernél is több plakátja lett a gyűjteménynek. Az anyag nagyobb része ajándékozással és közgyűjtemények többszörös példányaiból került az egyetlen magyar plakátmúzeumba, a kevés anyagi forrást ugyanis inkább a restaurálásra fordítják, vásárlásra kevesebb jut.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását