2024. március 29. - Auguszta

A világ eredete: vagina, kupola, diplomácia

Diplomáciai konfliktushoz vezethet Irán és Mexikó között Fouad Bellamine marokkói fotóművész "A világ eredete" című, Gustave Courbet francia festő hajdanán botrányt keltő híres aktképe által ihletett, egy vaginát és egy kupolát ábrázoló fotója.
2007. november 23. péntek 17:59 - Hírextra

A fényképészeti alkotást Puebla városában, egy kiállításon megpillantotta Irán mexikói nagykövete, aki egy mecsetet vélt felfedezni a kupolában. A diplomata úgy ítélte meg, hogy a mű sérti az iszlámot, és rögtön azt követelte, hogy vegyék le a falról. "A nagykövet odament az alkotóhoz, tiltakozott, és felszólította, hogy vonja vissza művét a kiállításról. Veszekedtek, és a nagykövet igen dühösen távozott" - mondta el az AFP-nek a Pueblai Fesztivál szervezőbizottságának egyik tagja.

Maga az alkotó felháborodva tiltakozik az iráni diplomata fotóértelmezése és követelése ellen, és írásos közleményben szögezte le: "Amit én csinálok, annak semmi köze a valláshoz és annak meggyalázásához. Nagyon súlyos és megengedhetetlen, hogy alkotásomnak ilyen szándékot tulajdonítsanak a kultúrák közötti háború szellemében"

A továbbiakban a fotóművész kifejtette, hogy egyáltalán nem állt szándékában megsérteni az iszlámot. "Művemet szabadon, sokféle módon lehet értelmezni... Gustave Courbet +A világ eredete+ című festményéből indultam ki, erre fényképeztem rá egy kupolát, ami a boltívvel együtt egyike azoknak a motívumoknak, amelyek csaknem minden alkotásomon fellelhetők. Abszurditás, ha valaki a kupolában pont egy mecsetet akar látni, és még abszurdabb, ha egyenesen a jeruzsálemi Sziklatemplomot véli felismerni benne."

Gustave Courbet "A világ eredete" című, 1866-ban festett, széttárt lábú, a vaginát hangsúlyozó női akt-torzója, amelyen csak a fiatal nő törzse és alteste látható, a maga idején nagy felzúdulást keltett - jelenleg a párizsi Orsay-múzeumban tekinthető meg a híres kép.

A Proceso című mexikói lap értesülése szerint Ghadiri Abianeh, Irán mexikói nagykövete, miután azzal vádolta a fotóművészt, hogy művével "megsértette az iszlámot", kijelentette, hogy "amennyiben a képet nem vonják vissza a kiállításról, az diplomáciai válsághoz vezethet a két ország - Irán és Mexikó - között".

A "Káprázatok, Közép-Kelet és Észak-Afrika kortárs művészete" című kiállítás november 16-án nyílt meg Pueblában, a San Pedro múzeumban és február 3-ig tekinthető meg. 22 művész alkotásai láthatók ott Irakból, Egyiptomból, Marokkóból, Libanonból és Szíriából. Itt kapott helyet az a 60 fotó is, amelyek között van a marokkói fotóművész alkotása.

A rendezvény jelszava: "Építsünk hidakat a Kelet és a Nyugat között."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását