2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kaméleon a reptéren

Kaméleont találtak a repülőtéri vámhivatal munkatársai a Ferihegy 1-es terminál férfi mosdójában egy hete. A hüllő jó állapotban van, jelenleg a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén van egy terráriumban.
2007. november 22. csütörtök 16:04 - Hírextra
Az egzotikus hüllőt valószínűleg a határon akarták átcsempészni, ám az illető meggondolhatta magát és inkább sorsára hagyta az állatot. A repülőtéri vámhivatal munkatársai a férfimosdó padlóján leltek rá az alig tíz centiméteres kaméleonra. Az állatcsempész kilétére nem derült fény, ezért eljárás nem indult az ügyben.

A hüllőt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) és a Magyar Állatkertek Szövetsége között érvényben lévő megállapodás alapján a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, pontosabban az intézményhez tartozó természetvédelmi mentőhelyre szállították - tudatta az MTI-vel Hanga Zoltán, az állatkert sajtóreferense.

A kaméleon jó állapotban van, de hordozhat olyan betegségeket, amelyek miatt nem engedhetik be az állatkert kaméleonjai közé és még az sem tisztázott, hogy pontosan melyik kaméleonfajhoz tartozik.

A kaméleonok többségét nemzetközi természetvédelmi egyezmények védik, így egyik országból a másikba csak az illetékes hatóságok engedélyével lehet szállítani őket.

Az egzotikus állat- és növényfajok illegális kereskedelme számos élőlényt fenyeget kipusztulással.

Leggyakrabban különféle hüllőket, teknősöket, ritka gyíkokat, nagytestű papagájokat, valamint kisebb majmokat kísérelnek meg átcsempészni az országhatárokon. Magyarország korábban inkább tranzitországnak számított, de az elmúlt években megnőtt az országban az egzotikus állatok iránti kereslet.

A VPOP munkatársai tavaly 30-40 esetben, 70-80 millió forint értékben foglaltak le csempészett állatokat: ezek között számos madárfaj, szárazföldi teknősök, néhány további egzotikus hüllő, valamint cerkófmajom is akadt.

Bár a lefoglalt kaméleon a látogatók elől elzárt természetvédelmi mentőhelyre került, a Krokodilházban a nagyközönség is láthat kaméleonokat. Ráadásul a november közepétől egészen december 24-ig tartó Téli élménykert nevű program keretében - az este nyolcig meghosszabbított nyitvatartás miatt - a Krokodilház fél nyolcig látogatható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását