2024. április 20. - Tivadar

Múmiákra bukkantak

Jó állapotban lévő szkíta múmiára bukkantak az Altáji területen egy kurgán feltárása során orosz régészek - a 2300 éve élt hercegnőnek még a manikűrje is megőrződött. Az Altáji Állami Egyetem és a szentpétervári Ermitazs közös régészeti expedíciója a Bugr
2007. november 21. szerda 10:00 - Hírextra
A település környékén öt kurgán - földhalom - található: átmérőjük 40 és 100 méter között ingadozik, magasságuk pedig eléri a 6 métert. A régészek méretük miatt uralkodói kurgánoknak nevezték el őket, s egyikükben bukkantak a múmiára - olvasható az Izvesztyija című orosz újság honlapján.

A temetkezési helyet sajnos réges-rég kifosztották, a sírrablók valamilyen ok miatt az itt nyugvó hölgy fejét és lábait levágták és magukkal vitték. A holttest többi része viszont kitűnő állapotban maradt fenn. A tetem jobb kezén még a szkíta hercegnő ápolt, manikűrözött körmei is megmaradtak.
A régészek szerint a sírkamrában talált leletek, a temetkezés módja arra utal, hogy magas rangú személyt helyeztek itt végső nyugovóra. A holttestből DNS-vizsgálatok céljára mintát vettek, hogy megállapítsák, helybéli volt-e a szkíta hercegnő, vagy más vidékről került az Altájra.

Az Altáji területen már többször bukkantak a régészek szkíta múmiákra. A legutóbbi ilyen lelet 1993-ban került elő, és világszenzáció lett, de nemcsak történelmi értéke miatt. Néhány földrengés után, amely a környéket sújtotta, a helyi lakosok követelni kezdték a múmia "hazatértét", mondván, hogy távolléte a pogány istenségek haragját vonta a vidékre.

A tudósok ugyan nem kifogásolják, hogy a holttestet visszavigyék az Altájra, de kategorikusan ellenzik eltemetését. Igen értékes leletről van szó ugyanis, amely még sok mindent árulhat el a szkíta törzsekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását