2024. április 26. - Ervin

Új gyógymód HIV ellen

A CHMP pozitív véleményt adott az MSD cég ISENTRESS(R) (raltegravir) nevű szeréről, a HIV kezelésére szolgáló szerek integráz inhibitorok néven ismert új osztályának első tagjáról. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) kedvezően nyilatkozott.
2007. november 19. hétfő 12:07 - Hírextra
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó tudományos bizottsága (CHMP) pozitívan nyilatkozott arról az elképzelésről, hogy a Merck, Sharp & Dohme (MSD) cég ISENTRESS(R) (raltegravir) nevű szerét más antiretrovirális szerekkel kombinálva olyan HIV-1-es fertőzésben szenvedő felnőttek kezelésére alkalmazzák, akikben a folyamatban levő antiretrovirális (ART) kezelés ellenére bizonyítottan folytatódik a HIV-1 replikáció.

Miután a CHMP vizsgálata, amelyet a gyorsított értékelés szabályai(+) szerint bonyolítottak le, befejeződött, a raltegravir feltételes forgalmazási engedélyének(*) kibocsátását javasoló pozitív szakvéleményt megvizsgálja az Európai Bizottság, amely végleges döntést hoz arról, hogy forgalmazható-e a raltegravir az Európai Unió (EU) területén. (1)

A raltegravir lesz a HIF replikációt elsődlegesen okozó integráz enzimeket megcélzó új ART-család, az integráz inhibitorok első képviselője.(2) Ha az EU elfogadja a raltegravirt, a döntés mind a 27 tagállamra, köztük Franciaországra, Németországra, Olaszországra, Spanyolországra és az Egyesült Királyságra, valamint az Európai Gazdasági Térség államaira, Izlandra és Norvégiára is érvényes lesz. (1,3) Az MSD az Egyesült Államokban 2007 októberében kapta meg az engedélyt az Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hatóságtól a raltegravir forgalmazására, de az engedélyeztetési eljárás a világ sok más országában is folyamatban van.

„Nagyon örülünk, hogy a CHMP elismerte az ISENTRESS potenciális jelentőségét, hiszen ez a szer reményt kínál az újfajta kezelésre szoruló betegek számára — mondta Patrick Bergstedt, a Merck & Co., Inc. fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének vezérigazgatója. — Mivel a HIV-járvány folytatódik, jelentős, eddig kielégítetlen igény mutatkozik az újfajta gyógyító eljárásokra. Ez a pozitív szakvélemény fontos lépést jelent a HIV leküzdésének útján.”
A CHMP pozitív szakvéleménye két olyan, 24 héten át folytatott, kettősvak, placebo-kontrollált biztonsági és hatásossági adatain alapul, amelyekben korábban is kezelt betegek vettek részt. Az optimalizált háttérterápiával (OBT) kombinálva adott raltegravir következtében jelentősen csökkent a HIV RNS vírusok száma (a p kevesebb mint 0,0001), illetve emelkedett a CD4 sejtek száma (p kevesebb mint 0,001).

A klinikai vizsgálatok adatai alátámasztják a bizottság pozitív véleményét
A két most is zajló, harmadik szakaszban levő, multicentrikus, kettősvak, randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatba (BENCHMARK-1 és BENCHMARK-2) 669 olyan, már korábban is kezelt felnőtt beteget vontak be, akik a következő három osztályba tartozó ART-gyógyszercsoport közül legalább eggyel szemben rezisztensnek bizonyultak (nukleozid reverz transzkriptáz inhibitorok [NRTI-k], nem nukleozid reverz transzkriptáz inhibitorok [NNRTI-k], proteáz inhibitorok [PI-k]). A vizsgálatok kimutatták, hogy az OBT-vel kombinálva, napi kétszer 400 milligram mennyiségben adagolt raltegravir sokkal hatásosabban csökkentette a HIV RNS szintet, és növelte a CD4 sejtszámot (p kevesebb mint 0,001) a HIV-es betegekben, mint az OBT-vel kombinált placebo. A hatásosságot a 24 hétig tartó vagy korábban abbahagyott vizsgálatban részt vevő 669 beteg reakciói alapján vizsgálták.

A vizsgálatok kimutatták, hogy 24 hetes kezelés után az OBT-vel kombinálva raltegravirt kapó betegek 75 százaléka (462-ből 347) esetében 400 kópia/ml alá csökkent a HIV RNS szint, míg az OBT-vel kombinálva placebót kapó betegeknél csak 40 százalékos (237-ből 95) volt a csökkenés. Mi több, 24 hetes kezelés után az OBT-vel kombinálva raltegravirt kapó betegek 63 százaléka (462-ből 289) esetében 50 kópia/ml alá csökkent a vírusszám, míg az OBT-vel kombinálva placebót kapó betegeknél csak 34 százalékos (237-ből 80) volt a csökkenés. Huszonnégy heti kezelés után az OBT-vel kombinálva raltegravirt kapó betegek esetében köbmilliméterenként 84-gyel nőtt a CD4 sejtszám, míg az OBT-vel kombinálva placebót kapó betegeknél csak 37-tel.
A raltegravirt az étkezésektől függetlenül, naponta kétszer adták be, és nem volt szükség arra, hogy a hatását ritonavirral fokozzák.(2) A klinikai vizsgálatok második és harmadik szakaszában a raltegravir mellékhatásai ugyanolyanok voltak, mint a placebóé. A leggyakoribb mellékhatás a hasmenés, a szédülés, a fejfájás és a láz volt.

Mit kell tudni a raltegravirról?

A raltegravir az integráz inhibitoroknak nevezett, kísérleti stádiumban levő antiretrovirális szerek egyik új osztályának első tagja,(2) amely megakadályozza, hogy az integráz enzim a HIV DNS-t beépítse az emberi DNS-be.(4) Ha megakadályozzuk, hogy az integráz betöltse ezt az alapvető funkcióját, akkor a vírus képtelen lesz replikálódni, és újabb sejteket megfertőzni.(5) Vannak ugyan olyan gyógyszerek, amelyek akadályozzák a HIV replikációja szempontjából kulcsfontosságú másik két enzim, a proteáz és a reverz transzkriptáz szaporodását, de az EU területén jelenleg nincs olyan elfogadott gyógyszer, amely az integráz szaporodását gátolja.(2,5)
A raltegravir az úgynevezett kibővített hozzáférési programoknak köszönhetően jelenleg az egész világon a betegek minősített csoportjának rendelkezésére áll. Ezek a programok lehetővé teszik, hogy a jelenlegi antiretroviális gyógyszerekkel szemben ellenálló betegek hamar hozzájussanak a raltegravirhoz. További információk a www.benchmark.com címen olvashatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását