2024. április 29. - Péter

Sinkó Ferenc-díj

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége hétvégén tartott őszi tanulmányi napja keretében átadták a 30 év alatti újságíróknak 2006-ban alapított Sinkó Ferenc-díjat. A szövetség Táncsics-díjasaiból álló kuratórium az idén Ifj. Gyorgyovich Miklósnak adományo
2007. november 19. hétfő 11:34 - Hírextra
A díjazott A Szív című jezsuita folyóirat gyermekrovatának szerkesztője, valamint a rovathoz kötődő honlap elindítása is a nevéhez fűződik. Korábban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Schola Europa Akadémiát végezte, jelenleg az egyetem szociológia szakos hallgatója.

SINKÓ FERENC a Hont megyei Gyerken született 1912-ben. E község egyike volt azoknak a színmagyar helységeknek, amelyeket a trianoni békeszerződés Csehszlovákiának juttatott. Sinkó Ferenc a prágai Károly Egyetemen folytatott jogi tanulmányokat. Bekapcsolódott a csehszlovákiai magyar ifjúsági mozgalmakba. 1933-tól segéd-, 1935-től pedig főszerkesztője lett a magyar katolikus főiskolások Kassán megjelenő Új Élet című folyóiratának. Az 1938-as bécsi döntést követően Budapestre költözött. Itt szerkesztője lett a Felvidéki Magyar Hírlapnak, majd a Magyarország című napilapnak. 1945 után a KALOT-nál és A Szív című újságnál volt szerkesztő. 1947-től 1973-ig belső munkatársként dolgozott az Új Embernél. A vallásos néprajztól a régi irodalmon és a szakrális zenén át az ipar- és képzőművészetekig számos ágazatban jártasnak bizonyult, amint ezt írásai tükrözik. Az 1946-ban újrainduló Vigiliának is egyik eredeti hangú novellistája volt. Jelentősebb művei: Isten udvara (regény), A szenvedésről (elmélkedések), Boldogasszony legénye (misztériumjáték), A fekete madár (novellák), Csudatörténetek (prédikációk és példázatok antológiája), Régi magyar szentség (magyar szentek élete), Evangéliumi történetek gyerekeknek. 1990-ben hunyt el Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását