2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Doktor úr, a maga szíve sose fáj?

A hazai háziorvosok 15 százaléka dohányzik, tízből hatan túlsúlyosak és a negyedük semmilyen testmozgást nem végez. Az eredmény az egészségfejlesztési szakemberek szerint azért különösen lehangoló, mert éppen nekik kellene példát mutatniuk.
2007. november 18. vasárnap 19:21 - Hírextra
Az alapellátásban dolgozó orvosok egészségi állapota rácáfol arra a feltételezésre, hogy az egészségismeret egyenes arányban áll a tudatos életmóddal. A háziorvosok körében végzett felmérés során ugyanis a megkérdezettek 15 százaléka vallotta be, hogy dohányzik. A doktorok 66 százaléka gondolja magáról, hogy túlsúlyos és a kelleténél többet eszik, 20 százalékuk pedig semmilyen testmozgást sem végez. Ami pedig még ennél is elszomorítóbb, hogy a háziorvosok negyede nem jár szűrővizsgálatokra sem. A felmérés nem tért ki olyan kényes kérdésekre, mint az alkoholfogyasztás vagy például a lelki élet zavarai, amelyeket a kiemelten stresszes munka okozhat - mondta a Független Hírügynökségnek Péterfia Éva, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal népegészségügyi főosztályának vezetője.

Az egészségügyi dolgozók tisztában vannak azzal, hogy mit kellene tenniük ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabban élhessenek, a többségük mégsem teszi. Nehéz őket motiválni, de természetesen vannak jó kezdeményezések is. A "Hagyd abba és nyersz!" elnevezésű, dohányzásról leszoktató pályázatra például 1879 ember jelentkezett, és a tizedük egészségügyi dolgozó volt. A pályázat díjait ezen a héten adták át, és az Országos Mentőszolgálat kapta az egészségügyi szervezeteknek járó különdíjat, mert onnan jelentkeztek a legtöbben. A Mentőszolgálat saját maga is szervezett leszoktató programokat a munkatársainak. Ezeken több száz mentőtiszt és egyéb dolgozó vett részt, és ez mindenképpen példaértékű - tette hozzá Péterfia Éva.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását