2024. április 23. - Béla

Rendőri intézkedés a tüntetők ellen

Feloszlatta a rendőrség az engedély nélküli demonstrációt szombaton kora este Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél gyülekezőket a mintegy háromszáz rohamrendőr rövid idő alatt kiszorította a térről.
2007. november 17. szombat 17:44 - Hírextra

Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint a mintegy száz demonstrálót a Hold és az Arany János utca irányába tolták a rendőrök.

Az intézkedések során több embert megmotoztak, majd előállítottak. Közöttük volt Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője és Kovács Géza, a Magyar Önvédelmi Mozgalom nevű szervezet tiszteletbeli elnöke.

Az engedély nélküli megmozduláson való részvételre az önvédelmi mozgalom egyik képviselője buzdított egy internetes hírportálon. A szervezet a strasbourgi emberi jogi bírósági egy döntésére hivatkozva úgy véli, minden békés tüntetés feloszlathatatlan, így a rendőri intézkedés ellen jogszerűen szegülnek ellen az emberek.

A rendőrség pénteken közleményben tudatta: a leghatározottabban fel fog lépni azokkal szemben, akik részt vesznek szombaton a Batthyány-örökmécseshez szervezett be nem jelentett demonstráción.

A BRFK honlapján megjelentek szerint a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság egyik korábbi döntésére hivatkozás nem jogalap arra, hogy hetekre előre szervezzen valaki be nem jelentett demonstrációt. A bíróság konkrét magyar érdekeltségű ügyben hozott döntése szerint politikai döntésre adandó azonnali válaszként lehet bejelentés nélkül, spontán, békés módon, mások jogait nem sértve demonstrálni.

A rendőrség szerint a szabad véleménynyilvánításnak és a gyülekezési jog gyakorlásának megvannak a törvényes lehetőségei. A gyülekezési jogról szóló törvény hatályos rendelkezései alapján a rendezvényt, előzetes figyelmeztetést követően, fel lehet oszlatni, ha nem jelentették be, de megrendezése bejelentéshez kötött.

A strasbourgi döntés Magyarországon nem jogforrás, a rendőrségnek nincs mérlegelési lehetősége a be nem jelentett demonstráció kezelésével kapcsolatban - írta a rendőrség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását