2024. május 24. - Eszter, Eliza

Indul a bálnavadászat

A japán bálnavadászok engedélyt kaptak idén hosszúszárnyú bálnák kifogására is - közölte szombaton az ország halászati ügynöksége. Egy négy hajóból álló flotta vasárnap indul a Déli-óceán felé. A bálnavadászok hajóit idén is környezetvédők követik majd.
2007. november 17. szombat 19:00 - Hírextra
A zöldeket különösen az háborította fel, hogy több mint negyven év után újra engedélyezték a kihalás szélére sodródott hosszúszárnyú bálnák vadászatát. A japán halászati ügynökség szerint ötven állat kifogását tervezik az április közepéig tartó szezonban, mert a példányszámuk állítólag jelentősen nőtt az utóbbi években. Környezetvédők ezzel szemben azt mondják: a populáció még mindig nagyon sebezhető, és akár egyetlen bálna kifogása is hatalmas károkat okozhat.

Vasárnap Simonoszeki kikötőjéből indul az a négy hajó, amelyekről összesen ezer bálnát akarnak levadászni, köztük 50 hosszúszárnyút. A flotta élén az a hajó megy majd, amelyen az előző szezon vége felé tűz ütött ki, a legénység egyik tagja életét vesztette, és a flottának idő előtt haza kellett térnie.

Bár a japán hajókat akkor a kemény módszereiről ismert Sea Shepherd szervezet többször is próbálta akadályozni a halászatban, mindkét oldalról azt állították, hogy a tüzet nem a környezetvédők szabotázsa okozta, baleset történt. Az amerikai központú szervezet ugyanakkor már jelezte, hogy a hosszúszárnyú bálnák idei vadászatát "hadüzenetnek" tekinti.

A bálna kereskedelmi célú vadászata egy nemzetközi konvenció értelmében 1986 óta tilos. Japán azonban kihasználja azt a joghézagot, hogy a tudományos kutatási célokra a bálnafogás engedélyezett. Tokió hivatalosan tudományos célra hivatkozva folytatja a bálnavadászatot, de nem is titkolja, hogy a kifogott bálnák húsa az ebédlőasztalokon köt ki. Sőt azzal is érvel, hogy a bálnahús a japán étkezési kultúra részét képezi.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását