2024. április 16. - Csongor

Városnamény: vasútremény? - Tüntetés

Mintegy kétszázötvenen tüntettek a Mátészalka-Vásárosnamény-Záhony közötti vasúti személyszállítás tervezett megszüntetése ellen a vásárosnaményi pályaudvaron pénteken.
2007. november 16. péntek 12:12 - Hírextra
A kétórás demonstráción a résztvevők az elképzelés visszavonását követelték a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, azt hangoztatva, hogy a "vonatközlekedés leállítása még hátrányosabb helyzetbe hozza a beregi tájegységet, tovább rontja az ország amúgy is minden mutatóban utolsók között álló térségét".

Czomba Sándor, a körzet fideszes országgyűlési képviselője az MTI munkatársának elmondta: érthetetlennek tartják a megszűntetési tervet, hiszen a Mátészalka-Vásárosnamény-Záhony közötti pályaszakaszt az igen jelentős teherszállításra tekintettel a MÁV a személyvonatok leállítása után is működteti majd.

Hozzátette: a vonalon ugyanis évente több mint 220 ezer tonna árut visznek a tehervagonok Mátészalka és a záhonyi határállomás között.

"Így nyilván a pályaszakasz fenntartása megmarad, azaz a jelenlegi működtetési költségekből csak 20 százalékot spórol meg a MÁV, persze, s az is érdekes kérdés, hogy miért nem lehet a teherszállítás több bevételéből a kevesebbet hozó személyszállítást részben finanszírozni" - mondta a politikus.

Megjegyezte, hogy a demonstrálók között ott voltak a térség kormánypárti, MSZP-s országgyűlési képviselői, Szép Béla és Legény Zsolt is.

Czomba Sándor szólt még arról, hogy nem igaz a minisztérium állítása, mely szerint a vonalon csak egy tucat ember utazik, hiszen mint azt megnézték, csak az ingázó középiskolai tanulók száma száz felett van.

Ugyanakkor elismerte, hogy 2-3 szerelvényen valóban kevesebben utaznak, de azok a járatok késő délelőtt és kora délután közlekednek, s nap közben nyilván kevesebben kelnek útra.
"Ha csak ezeket a vonatokat szüntetnék meg, szavunk sem lenne" - mondta a Fidesz országgyűlési képviselője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását