2024. április 19. - Emma

Sebgyógyulást érzékelő szenzor

A sebgyógyulás folyamatát nyomon követő szenzort fejlesztettek ki egy glasgow-i orvosi műszertechnikai intézet kutatói.
2007. november 16. péntek 08:41 - Hírextra

A Strathclyde Institute of Medical Devices munkatársai abból indultak ki, hogy kevesebb szenvedés jut osztályrészül a műtéten átesett, balesetes, vagy nehezen gyógyuló fekélytől szenvedő embereknek, ha az orvosoknak nem kell minduntalan cserélni a kötést, ellenőrizendő a sebgyógyulást - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

Az apró érzékelőt, amely feleakkora, mint egy postai bélyeg, tamponra helyezve a sebet fedő steril kötszerhez erősítik.

A szenzor nem okoz semmiféle kényelmetlenséget a betegnek, viszont ha a kezelőorvos ellenőrizni akarja a sebgyógyulás folyamatát, elegendő az érzékelőt egy speciális monitorhoz kapcsolni.
A sebfelületen jelentkező fokozott nedvességképződés fertőzésre utal, de kóros folyamatról tanúskodnak az átlagosnál alacsonyabb értékek is.

Jelenleg a rendszert krónikus lábszárfekélyes betegeken tesztelik, ami gyakori eset a gazdaságilag fejlett országokban, ahol ezer lakosból átlagban tíz tapasztalja meg élete során legalább egyszer e folyamat kellemetlenségeit.

Amennyiben a kísérlet kedvező eredménnyel zárul, az érzékelő használatát akár már jövőre engedélyezhetik a szigetországban. Az intézet kutatói szerint a szenzor nemcsak megkíméli a betegeket a fölösleges szenvedéstől, de alkalmazásának komoly gazdasági haszna is van. A gyakori és szükségtelen kötözés során ugyanis megsérülhet a sebet borító heg, ami lelassítja a gyógyulás folyamatát. A ritkább kötözés révén ráadásul kisebb a kezelések költsége.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását